x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Înainte de Brexit, Marea Britanie îşi face provizii de insulină

Înainte de Brexit, Marea Britanie îşi face provizii de insulină

26 Feb 2019   •   19:21
Înainte de Brexit, Marea Britanie îşi face provizii de insulină
Sursa foto: moodboard/Getty Images/Cultura RF

Cu doar câteva săptămâni înainte de Brexit, Marea Britanie îşi face provizii de insulină pentru a fi pregătită în cazul unui divorţ fără acord de Uniunea Europeană, unde sunt produse aceste medicamente extrem de importante, relatează marţi AFP.

3,7 milioane de britanici, inclusiv premierul Theresa May, sunt diabetici. Ei suferă de o problemă de asimilare a zahărului de către organism. Insulina, un hormon produs în mod normal de pancreas, le permite să îşi regleze glicemia.

Marea Britanie importă masiv acest produs vital şi la doar câteva săptămâni înainte de ieşirea din UE, încă înconjurată de incertitudine, pacienţii sunt îngrijoraţi de eventuala lipsă acestui medicament în cazul unui Brexit fără acord. Prin urmare, unii s-au hotărât să-şi facă rezerve, în pofida recomandărilor autorităţilor.

'Am început acum două luni', a declarat David Burns, profesor de 37 de ani, care locuieşte în Londra.

'De obicei, îmi cumpăr insulină o dată pe lună, acum fac asta la fiecare două săptămâni şi voi continua până când mă asigur că totul va fi bine. Dar ne îndreptăm probabil spre un 'no deal' (fără acord)', a mai spus el.

Londra şi Bruxelles-ul încearcă încă să ajungă la un acord pentru ieşirea ţării din UE. Nici una dintre cele două părţi nu doreşte un divorţ fără acord, sinonim cu restabilirea controalelor vamale şi sanitare şi posibile întârzieri la frontieră. Însă data prevăzută pentru Brexit, 29 martie, se apropie şi incertitudinea provoacă îngrijorări.

În cadrul asociaţiei Diabetes UK, 'auzim oameni că doresc să se asigure că au rezerve mai mari decât de obicei', a afirmat Robin Hewings, şeful politicilor asociaţiei. El a afirmat că nu se teme de o penurie la nivel naţional ci de probleme la nivel local.

Diabetes UK şi o altă asociaţie, JDRF, au cerut guvernului de la Londra să furnizeze mai multe detalii cu privire la pregătirile sale în cazul unui 'no deal' pentru a elimina îngrijorările. Ei au subliniat că, în afară de insulină, persoanele cu diabet utilizează alte medicamente sau produse importate, precum ace, pompe de insulină sau dispozitive pentru măsurarea glicemiei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Marea Britanie brexit insulina