Încă un milion de copii din Yemen sunt ameninţaţi de foamete în urma creşterilor de preţuri înregistrate după lansarea unei ofensive a forţelor proguvernamentale în portul Hodeida, avertizează miercuri organizaţia neguvernamentală Salvaţi Copiii, într-un raport citat de AFP şi BBC.
Numărul copiilor expuşi la foamete se ridică astfel la 5,2 milioane în ţara cu 27 de milioane de locuitori devastată de un război între forţele proguvernamentale şi rebelii houthi, care în 2014 şi 2015 au preluat controlul asupra unor întinse regiuni, inclusiv asupra capitalei Sanaa.
Războiul a generat întârzieri drastice la plata salariilor profesorilor şi funcţionarilor publici. Unii angajaţi nu şi-au mai primit salariile de aproape doi ani. În acelaşi timp, preţurile la alimente au crescut cu 68% de la începutul războiului, iar rialul yemenit s-a devalorizat cu aproape 180%.
"Orice perturbare a aprovizionării cu alimente şi combustibil prin portul Hodeida ar putea genera o foamete de o amploare fără precedent", avertizează organizaţia umanitară.
Hodeida, port la Marea Roşie, este principalul punct de intrare pentru importuri şi ajutor umanitar internaţional în Yemen, unde trei din patru locuitori au nevoie de ajutor, în special în plan alimentar, notează ONU. Reluarea ofensivei forţelor yemenite proguvernamentale, susţinută de Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită şi care urmăreşte alungarea rebelilor susţinuţi de Iran, a creat temeri privind apariţia unei noi drame umanitare.
Perturbarea aprovizionării în acest port strategic "riscă să pună imediat în pericol viaţa a sute de mii de copii", subliniază Salvaţi Copiii.
"Milioane de copii nu ştiu când şi dacă va mai fi următoarea lor masă", a denunţat Helle Thorning Schmidt, directoarea generală a organizaţiei. "Într-un spital pe care l-am vizitat în nordul Yemenului, bebeluşii erau prea slăbiţi ca să plângă, organismul lor era epuizat de foame", a spus ea.
"Acest război riscă să ucidă o întreagă generaţie de copii yemeniţi confruntaţi cu multiple ameninţări, de la bombe la foamete şi boli care ar putea fi evitate, cum este holera", a menţionat directoarea generală a organizaţiei Salvaţi Copiii.
O încercare de a lansa negocieri politice sub patronajul Naţiunilor Unite a eşuat recent la Geneva. Conflictul din Yemen s-a soldat până acum cu 10.000 de morţi, peste 56.000 de răniţi şi a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU. AGERPRES