x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Încă un oficial de la Scotland Yard demisionează din cauza scandalului interceptărilor ilegale

Încă un oficial de la Scotland Yard demisionează din cauza scandalului interceptărilor ilegale

de Marina Constantinoiu    |    18 Iul 2011   •   13:32

Un al doilea oficial de rang inalt din cadrul Scotland Yard, John Yates, care a refuzat sa redeschida ancheta privind scandalul interceptarilor telefonice in 2009, a demisionat luni, potrivit unui comunicat al politiei, citat de AFP.

Directorul Scotland Yard, sir Paul Stephenson, a demisionat, duminica seara, pe fondul criticilor privind angajarea fostului redactor-sef adjunct de la News of The World, Neil Wallis, arestat in scandalul interceptarilor. "Am luat aceasta decizie pe fondul spreculatiilor si acuzatiilor referitoare la legaturile dintre Scotland Yard si trustul News International, in legatura cu domnul Neil Wallis, despre care stiti ca a fost arestat", a declarat Stephenson.

Sir Paul a fost criticat dur pentru angajarea lui Wallis, fostul redactor-sef adjunct al News Of The World, intr-un post de relatii publice. "In 2009, Politia Metropolitana a incheiat un aranjament contractual cu Neil Wallis, incheiat in 2010. Nu au jucat niciun rol in incheierea acestui contract, a spus sir Paul Stephenson, subliniind ca a fost "un privilegiu" sa conduca Scotland Yard.

Neil Wallis, arestat joi dimineata, a fost redactor-sef adjunct al News of The World in perioada 2003 – 2007.

Demisia lui Paul Stephenson risca sa-l puna in dificultate pe premierul britanic.

Acesta din urma este acuzat ca a angajat un fost redactor-sef adjunct al News of the World, Andy Coulson, suspectat in prezent ca a "conspirat pentru interceptarea comunicatiilor". Coulson a demisionat in 2007 de la tabloid si a devenit ulterior directorul de comunicare al lui David Cameron, post pe care l-a abandonat in ianuarie din cauza acestui scandal.

Demisia directorului Scotland Yard Paul Stephenson "arata ca criza se propaga acum in presa, politica si politie", apreciaza The Guardian (stanga) in editorialul sau, adaugand ca "acum, premierul se afla intr-adevar in dificultate".

Daily Telegraph (centru dreapta) anticipeaza vremuri grele pentru Cameron. "Departe de a reduce presiunea asupra lui David Cameron, plecarea lui Sir Paul o sporeste", considera cotidianul. "Dupa ce Cameron a facut greseala fatala de a-l numi pe Andy Coulson (...), el a inceput sa fie implicat in aceasta tenebroasa afacere. Nu sunt semne ca aceasta va inceta", adauga Daily Telegraph.

La randul sau, Daily Mail (conservator) titreaza pe prima pagina "Dezintegrarea politiei londoneze", in timp ce Times, detinut de Murdoch, apreciaza ca Stephenson "avea dreptate sa demisioneze", dar ca politia "are un drum lung de parcurs pentru a recastiga increderea publicului". "Politia, in calitate de depozitar al fortei in cadrul statului, ar trebui sa beneficieze de increderea publicului mai mult decat alte institutii. Sir Paul a luat un start bun (demisionand) dar este putin probabil ca acesta sa reprezinte sfarsitul afacerii".

×