x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un incendiu de vegetație face ravagii la nord-vest de Atena. Ard locuințe

Un incendiu de vegetație face ravagii la nord-vest de Atena. Ard locuințe

de Redacția Jurnalul    |    18 Iul 2023   •   21:06
Un incendiu de vegetație face ravagii la nord-vest de Atena. Ard locuințe

Un incendiu de vegetație a cuprins o pădure și localități la nord-vest de Atena, marți, pentru a doua zi consecutiv, forțând mai mulți locuitori să își părăsească casele. Autoritățile se luptă să împiedice flăcările să ajungă într-o zonă cu rafinării de petrol, scrie Reuters.

Incendiul se întinde pe o distanță de peste 8 km, au declarat autoritățile, avariind casele din jurul orașului Mandra, care a fost acoperit de un fum dens.

„Trăim un coșmar”, a declarat primarul din Mandra, Christos Stathis, pentru Open TV. „Casele și proprietățile sunt în flăcări”.

În 2017, Mandra, o zonă în mare parte industrială, a fost afectată de inundații care au ucis 24 de persoane.

Traficul a fost suspendat pe două drumuri naționale care leagă Atena de orașele Elefsina și Corint, unde funcționează rafinării de petrol.

Un șantier naval din orașul Neos Pontos, în apropiere de Mandra, a fost distrus, a transmis televiziunea de stat ERT. Anterior, un nor gros de fum s-a ridicat pe cer după o explozie, a declarat un martor pentru Reuters.

Autoritățile au îndemnat locuitorii din zonă să se îndrepte spre Elefsina. Poliția a ajutat la evacuarea a peste 300 de persoane, a declarat un oficial de poliție pentru Reuters.

Incendiul, care a izbucnit luni în regiunea Dervenochoria, la aproximativ 30 km nord de Atena, s-a extins rapid, fiind alimentat de vânt, și a ajuns marți la Mandra, la vest de capitală, forțând oamenii să fugă după ce flăcările au ajuns la case.

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, și-a întrerupt mai devreme marți călătoria la Bruxelles, unde participa la un summit UE-America Latină, pentru a se întoarce acasă și a monitoriza mai îndeaproape operațiunea.

Peste 250 de pompieri asistați de voluntari, 75 de mașini de pompieri, 11 avioane și nouă elicoptere au luptat să limiteze incendiul.

Pompierii au reușit să stăpânească alte incendii la sud-est și vest de capitala Greciei, dar unele fronturi erau încă active, iar flăcările au fost reaprinse sporadic de vânturile puternice.

Viceguvernatorul regiunii Corint, la vest de capitală, a declarat că cel puțin 30 de case au fost grav avariate de incendiul de luni din Loutraki. Incendiul nu a fost lichidat, a declarat un oficial al pompierilor.

Un alt incendiu a fost domolit marți, după ce a izbucnit luni în satul Kouvaras, la aproximativ 27 km sud-est de capitala Greciei. Acel incendiu s-a extins rapid la orașele de coastă Anavyssos, Lagonisi și Saronida.

Un primar a declarat pentru televiziunea greacă că peste 7.000 de hectare de teren au fost transformate în cenușă de-a lungul coastei, unde mulți atenieni au case de vacanță.

Patru avioane configurate pentru stingerea incendiilor din Italia și Franța erau așteptate să aterizeze pe aeroportul militar Elefsina marți seara, a spus ministerul protecției civile.

Pompierii străini au ajutat, de asemenea, la eforturile de stingere a incendiilor.

Serviciul meteorologic grec a avertizat asupra riscului ridicat de incendii în această săptămână, chiar în momentul în care țara își revine după primul val de căldură major al verii. Un al doilea val de căldură a fost prognozat pentru sfârșitul acestei săptămâni. Autoritățile au avertizat că Grecia va fi, de asemenea, afectată de vijelie în zilele următoare.

Grecia are încă în memorie dezastrul provocat de un incendiu de vegetație în 2018, când un incendiu a ucis 101 persoane în orașul Mati, situat la malul mării, la est de Atena.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: incendiu Grecia