x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incendiu la un depozit de arme în Ucraina: Un mort, spaţiul aerian închis

Incendiu la un depozit de arme în Ucraina: Un mort, spaţiul aerian închis

24 Mar 2017   •   14:16
Incendiu la un depozit de arme în Ucraina: Un mort, spaţiul aerian închis

Autorităţile ucrainene au anunţat un prim deces în urma incendiului uriaş, izbucnit în noaptea de miercuri spre joi la un depozit de arme şi muniţii în apropiere de estul rebel al Ucrainei, care a declanşat explozii în serie care încă mai continuă, relatează vineri AFP. 

Kievul a ordonat închiderea spaţiului aerian pe o rază de 40 de km în zona incendiului, la Balakleia, în apropiere de Harkov, în timp ce printre versiunile principale invocate de anchetatori figurează cea a unui dispozitiv exploziv lansat de o dronă deasupra depozitului, a indicat viceministrul infrastructurii Iuri Lavreniuk. 

"Corpul unei femei născute în 1951 a fost găsit sub dărâmăturile unei case distruse în urma exploziilor", a declarat şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă, Nikolai Cecetkin, într-un raport prezentat vineri în parlament, adăugând că o altă femeie a fost rănită. 

Focul s-a declanşat în noaptea de miercuri spre joi la depozitul de arme de lângă Balakleia, unde sunt stocate aproximativ 138.000 de tone de muniţie şi obuze, în speciale destinate artileriei. 

Circumstanţele incendiului nu sunt deocamdată clare, dar Parchetul Militar a deschis o ancheta pentru "sabotaj" şi "neglijenţă". 

Citește și: VIDEO + GALERIE FOTO - Explozii în lanţ şi incendiu puternic la un depozit de muniţie din Ucraina

Ministrul apărării ucrainean Stepan Poltorak a sugerat că autorii "actului de sabotaj" ar putea fi Moscova şi separatiştii proruşi, în condiţiile în care autorităţile ucrainene au relaţii extrem de tensionate cu Rusia, pe care o acuză că sprijină rebelii din regiunea Donbas, fapt dezminţit constant de Kremlin. 

Potrivit Ministerului Apărării de la Kiev, 1.000 de militari şi şase vehicule blindate de luptă împotriva incendiilor fac eforturi pentru stingerea incendiilor. 

"Numărul exploziilor s-a diminuat în mod semnificativ" vineri, a constatat ministrul adjunct al apărării Igor Pavlovski, într-o şedinţă la Balakleia, anunţând lansarea unei "etape practice vizând limitarea consecinţelor negative" ale incendiului. 

Premierul Volodimir Groisman, care s-a deplasat încă de joi la locul dezastrului, a estimat la rândul său că pentru a pune capăt în totalitate focului şi detonărilor de muniţii ar fi nevoie de la "câteva zile la o săptămână". 

Potrivit preşedinţiei de la Kiev, în total 20.000 de persoane au fost evacuate, presa ucraineană relatând că cifra reală este de 36.000 de persoane, conform postului de televiziune 112.ua. AGERPRES

×