x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incendiu de vegetație în Canada. Zeci ce persoane evacuate au așteptat ore întregi să se îmbarce în avioane

Incendiu de vegetație în Canada. Zeci ce persoane evacuate au așteptat ore întregi să se îmbarce în avioane

de Redacția Jurnalul    |    18 Aug 2023   •   19:00
Incendiu de vegetație în Canada. Zeci ce persoane evacuate au așteptat ore întregi să se îmbarce în avioane
Sursa foto: Hepta

Locuitorii din Yellowknife, Canada, sunt furioși pentru că au fost refuzați de la zborurile de evacuare, întrucât aeronavele sunt pline. Ei au fost sfătuiți să mai încerce vineri sau sâmbătă, scrie BBC.

Persoanele care au așteptat la cozi de ore întregi pentru a se îmbarca în zborurile de joi au fost sfătuite de oficiali să încerce din nou vineri sau sâmbătă.

Cele două mari companii aeriene ale țării se confruntă, de asemenea, cu criticile legate de creșterea tarifelor de transport aerian și de taxele de reprogramare.

De joi, incendiul se află la 15 km nord-vest de Yellowknife și ar putea ajunge la periferia orașului până sâmbătă.

Este unul dintre cele aproape 240 de incendii de vegetație care fac ravagii în Teritoriile de Nord-Vest, unde s-a declarat stare de urgență marți seara.

În timp ce regiunea este vastă și slab populată, în capitala Yellowknife locuiesc aproximativ 20.000 de persoane și toate au primit ordin să părăsească orașul până vineri la prânz.

Într-o informare de joi seara, oficialii au declarat că 22 de avioane au fost programate pentru vineri și că 1.800 de persoane ar trebui să poată urca în aceste zboruri.

Ei au spus că aproximativ 5.000 de persoane trebuie să părăsească Yellowknife pe calea aerului.

Localnicii au acuzat Air Canada și WestJet că au umflat prețurile pentru zborurile din oraș, precum și taxele de schimbare pentru călătorii cu zboruri viitoare spre Yellowknife.

Într-o declarație pentru CBC News, un purtător de cuvânt al Air Canada a declarat că tarifele pentru zborurile directe au fost plafonate, iar compania aeriană își dublează în prezent operațiunile regulate în oraș.

Dar el a precizat că există „limitări impuse în ceea ce privește zborurile din cauza incendiilor” și că Air Canada a anulat zborurile de sâmbătă.

WestJet a declarat pentru presă că a ajustat tarifele pentru a evita „escaladarea prețurilor” și a renunțat, de asemenea, la taxele de reprogramare pentru persoanele care călătoresc spre Yellowknife în următoarele cinci zile.

Alte companii aeriene au fost, de asemenea, rugate să ajute oamenii să părăsească orașul.

Premierul Justin Trudeau a declarat că a luat legătura cu primarul orașului pentru a discuta situația de la fața locului.

„Am reafirmat angajamentul guvernului nostru de a oferi sprijin atât acum, cât și în zilele și săptămânile care vor urma”, a scris el pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Aproximativ 46.000 de persoane locuiesc în Teritoriile de Nord-Vest, iar armata canadiană a coordonat cel mai mare efort de evacuare prin transport aerian din istoria regiunii.

Canada traversează cel mai grav sezon de incendii de vegetație înregistrat vreodată, cu aproape 1.100 de incendii active care ardeau în întreaga țară începând de miercuri.

Experții au indicat drept motiv o primăvară mai caldă și mai uscată decât în mod normal.

Oamenii de știință spun că schimbările climatice sporesc riscul de vreme caldă și uscată, care este posibil să alimenteze incendiile de vegetație.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: canada incendiu vegetatie