x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incercuirea Israelului

Incercuirea Israelului

29 Apr 2004   •   00:00

Capitala siriana Damasc a fost marti noapte victima unei serii de atacuri teroriste simultane: explozia unei masina-capcana, atac cu mortiere, cu grenade si cu rachete asupra mai multor tinte, in urma carora imobilul care gazduia birourile Natiunilor Unite a luat foc, iar ambasada Canadei a fost lovita.

ANA ILIE
Sunt primele incidente de acest fel in Damasc de mai bine de doua decenii. Indiciile conduc spre sirienii afiliati la Al-Qaeda, desi autoritatile sustin ca au fost luate prin surprindere de posibilitatea ca aceasta retea terorista sa activeze pe teritoriul Siriei.

Se strange latul

Daca se dovedeste ca a fost mana Al-Qaeda, ar fi doar cel mai recent atac dintr-o serie de lovituri care, geografic si strategic vorbind, strang din ce in ce mai tare latul in jurul Israelului. In ultima luna, membrii Al-Qaeda au luat la rand mai multe tari din jurul Israelului: mai intai a fost complotul cu arme chimice dejucat in Iordania, bombardarea birourilor Serviciului de Informatii al Arabiei Saudite (o tara care a ajutat din plin Statele Unite in razboiul din Irak), urmata de atentatorii sinucigasi care au incercat sa distruga principala conducta de petrol din Irak. Ultima lovitura a fost data in urma cu doua zile, la Damasc, ultimul loc in care teroristii si-au extins baza de operatiuni.

Noul front

Atata vreme cat America este ocupata cu razboiul impotriva insurgentilor din Irak iar Israelul este prins in lupta cu teroristii palestinieni, Al-Qaeda are unda verde sa isi extinda nestingherita frontul de operatiuni in Orientul Mijlociu. Devine evident ca frontul pe care se desfasoara razboiul impotriva terorismului international s-a mutat suficient de aproape de Israel pentru a reprezenta un pericol serios. In primul rand pentru ca teroristilor le este inca usor sa treaca granitele si sa dea lovituri din ce in ce mai aproape de Israel, in tari ca Irak, Iordania, Arabia Saudita si Siria. Si, in al doilea rand, pentru ca celulele semanate de teroristi in aceste tari ar putea incerca sa atace Israelul din mai multe directii.
×
Subiecte în articol: externe