x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incestul şi pedofilia din operele scriitorilor Marquez şi Nabokov îngrijorează Biserica ortodoxă rusă

Incestul şi pedofilia din operele scriitorilor Marquez şi Nabokov îngrijorează Biserica ortodoxă rusă

29 Sep 2011   •   12:04
Incestul şi pedofilia din operele scriitorilor Marquez şi Nabokov îngrijorează Biserica ortodoxă rusă

Un inalt responsabil din Biserica ortodoxa rusa, Vsevolod Chaplin, a lansat un apel pentru organizarea unei dezbateri privind "pedofilia" din doua opere literare clasice. este vorba despre "Lolita" de Vladimir Nabokov si "Un veac de singuratate" de Gabriel Garcia Marquez.

"Trebuie sa discutam pentru a determina in ce masura aceste opere justifica pedofilia. Este un fapt bine stiut ca in occident a existat o opinie negativa fata de ele, dar apoi acest lucru s-a schimbat. A venit vremea pentru o revolutie morala, sau o contrarevolutie, daca preferati", a declarat prelatul rus, intr-un interviu acordat postului de radio Echo din Moscova.

Romanul lui Nabokov relateaza obsesia unui barbat trecut de prima tinerete pentru o fetita in varsta de 12 ani, cartea provocand un mare scandal inca de la publicarea ei, in anul 1955, iar opera columbianului Garcia Marquez, publicata in 1977, abordeaza tema incestului.

Cuvintele lui Vsevolod Chaplin au trezit imediat furia scriitorilor rusi, scrie AFP, citata de Mediafax. "Haide sa verificam daca in literatura, de la Homer si pana la marii clasici rusi, exista semne de violenta, pedofilie si alte chestiuni inacceptabile", a ironizat istoricul Nikolai Svanidze.

Un alt scriitor, Boris Akunin, a cerut Bisericii ortodoxe ruse sa nu se amestece in "chestiuni seculare si literare".

Fostul ministru al Culturii, Mikhail Shvydkoy, considera ca daca se va da curs cererii formulate de Vsevolod Chaplin, "va fi pagubitor pentru Rusia".

×