x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Închis pentru evaziune fiscală”. Măsura care bagă sperieţii în tavernele greceşti

“Închis pentru evaziune fiscală”. Măsura care bagă sperieţii în tavernele greceşti

de Marina Constantinoiu    |    02 Aug 2013   •   18:53
“Închis pentru evaziune fiscală”. Măsura care bagă sperieţii în tavernele greceşti

Începând cu 1 august, cei 1.400 de controlori ai brigăzii criminalităţii financiare (SDOE) vor putea închide tavernele care nu dau chitanţe clienţilor lor, relatează cotidianul grec Ta Nea, preluat de presseurop.eu. În timp ce TVA în domeniul restaurantelor a scăzut la 13%, fraudele din sector ating absolut toate destinaţiile turistice, adaugă sursa citată.

S-a redus TVA cu 10 procente
TVA s-a redus de joi de la 23 la 13% în sectorul restaurantelor, o măsură pe care Guvernul lui Antonis Samaras a reuşit să o obţină de la troica finanţatorilor internaţionali (FMI, CE, BCE) pentru a da o gură de oxigen consumului privat.
Obiectivul Guvernului este dublu, notează Ta Nea. Pe de o parte, ca scăderea TVA să fie utilă consumatorilor, şi pe de alta, să evite o gaură de intrări în veniturile de la buget.

Ruşine afişată
Barurile, discotecile şi restaurantele care nu vor furniza suficiente chitanţe vor putea fi astfel închise pentru 24 de ore, precizează cotidianul. Iar brigada în chestiune nu se va mulţumi doar cu punerea unui lacăt. Ci va agăţa un panou pe care va fi scris "închis din cauza evaziunii fiscale".
Deşi creditorii internaţionali nu sunt convinşi de acest lucru, după cum recunoaşte chiar Samaras, Guvernul speră ca restaurantele, cafenelele, barurile şi serviciile de catering să traducă această măsură printr-o diminuare corespunzătoare a preţurilor.

Calcule
Matematic, reducerea cu zece puncte procentuale a TVA ar trebui să se traducă printr-o diminuare a preţurilor cu 8,1%, dar, plecând de la un calcul mai realist, Guvernul elen nu crede că ieftinirea va fi mai mare de 5%.
Conform acordului la care au ajuns Guvernul şi reprezentanţii sectorului, toate localurile care aplică o reducere de cel puţin 5% la trei sferturi dintre produsele aflate pe lista de preţuri vor primi un afiş pe care îl vor putea expune în local. Afişul, care va fi scris parţial în engleză, spune: “A scăzut TVA, noi reducem preţurile”, şi sfătuieşte clienţii să ceară factură.

Temporar
În meniu vor trebui afişate preţurile de dinainte şi după reducerea TVA. Deocamdată, măsura este temporară, Samaras obţinând doar un 'da' din partea troicii, cu condiţia să demonstreze efectivitatea acesteia şi faptul că nu va afecta şi mai mult încasările fiscale precare. Astfel, dacă nu se va obţine o îmbunătăţire economică, pe lângă o reducere a fraudei fiscale, reducerea va expira la 31 decembrie.


×
Subiecte în articol: criza grecia