x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Închisoare cu suspendare pentru un blogger rus care a ''vânat'' pokemoni într-o biserică

Închisoare cu suspendare pentru un blogger rus care a ''vânat'' pokemoni într-o biserică

11 Mai 2017   •   20:45
Închisoare cu suspendare pentru un blogger rus care a ''vânat'' pokemoni într-o biserică

Un blogger rus a fost condamnat joi la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare de un tribunal din Ekaterinburg pentru că a ''vânat'' pokemoni într-o biserică şi a filmat un clip pe care l-a difuzat pe Internet, informează France Presse. 

Ruslan Sokolovski, de 22 de ani, a fost declarat vinovat de ''incitare la ură şi insultă la adresa sentimentelor religioase ale credincioşilor''. ''S-a decis să fie condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare'', a declarat judecătoarea Ekaterina Choponiak. 

Ateu declarat şi ofensat de un program de televiziune în care se explica faptul că a juca Pokemon Go într-o biserică este riscant din punct de vedere legal, bloggerul a ales să încerce acest lucru vara trecută în Catedrala din Ekaterinburg, construită în locul execuţiei în 1918 a ultimului ţar rus Nicolae al II-lea şi a familiei acestuia. 

El s-a filmat prinzând mai multe creaturi virtuale, inclusiv în timpul unei slujbe, având pe coloana sonoră o muzică ce reia o rugăciune falsă punctată de înjurături. 

Condamnarea sa va fi însoţită de măsuri de control pe o perioadă de 3 ani, timp în care Ruslan Sokolovski nu va avea dreptul să-şi schimbe locul de muncă sau domiciliul fără permisiune specială sau să participe la manifestaţii, conform aceleiaşi surse. 

''Nu este vorba de pietate sau de un efort sincer (al justiţiei) de a proteja libertatea religioasă în Rusia (...). Este vorba de un nou atac împotriva libertăţii de exprimare'', a reacţionat ONG-ul Amnesty International. 

La rândul său, Sokolovski a declarat presei că este ''mulţumit că rămâne în libertate'' şi a estimat că decizia instanţei este aproape sinonimă cu achitarea. 

Pledând nevinovat, el a dat asigurări la începutul procesului în luna martie că a difuzat clipul ''în scop critic şi polemic''. Publicat la 11 august pe YouTube, filmul a fost vizualizat de peste 1,6 milioane de ori, în timp ce Biserica Ortodoxă Rusă l-a acuzat pe blogger de blasfemie. 

Acest caz aminteşte de cel al Pussy Riot, tinere condamnate la doi ani de închisoare pentru o ''rugăciune punk'', în 2012, împotriva lui Vladimir Putin în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.AGERPRES

×