x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Închisoare pe viață pentru nouă persoane acuzate de participare la atentatul de la gara din Ankara din 2015

Închisoare pe viață pentru nouă persoane acuzate de participare la atentatul de la gara din Ankara din 2015

03 Aug 2018   •   19:10
Închisoare pe viață pentru nouă persoane acuzate de participare la atentatul de la gara din Ankara din 2015

Un tribunal turc a condamnat vineri la închisoare pe viaţă nouă persoane găsite vinovate pentru participare la cel mai sângeros atentat din istoria modernă a Turciei, comis în octombrie 2015 în faţa gării din Ankara, relatează AFP. 

Potrivit agenţiei de ştiri Anadolu, nouă persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoare pe viaţă în legătură cu dublul atentat sinucigaş, soldat cu moartea a o sută de persoane şi rănirea altor câteva sute în timpul unei adunări prokurde. 

Guvernul turc a atribuit acest atac comis pe 10 octombrie 2015 grupării teroriste Statul Islamic, care însă nu a revendicat niciodată atentatul. 

"Masacrul de la gară", aşa cum este numit în Turcia, a vizat o mulţime adunată pentru a demonstra paşnic în favoarea opririi luptelor dintre armată şi gherilele kurde din sud-estul ţării. 

Instanţa a stabilit că bilanţul oficial al acestui atentat este de 100 de morţi, cel mai sângeros atentat comis pe teritoriul turc. În săptămânile care au urmat atacului, autorităţile au raportat un număr de 102 morţi. 

Potrivit Anadolu, persoanele găsite vinovate pentru participare la atac au fost condamnate individual la o pedeapsă cu închisoare pe viaţă pentru fiecare persoană ucisă şi la o altă pedeapsă cu închisoare pe viaţă pentru "încercare de răsturnare a ordinii constituţionale". Ei au fost condamnaţi la peste 10.500 de ani de închisoare pentru "tentative multiple de omucidere". 

Atacul a provocat un şoc profund în Turcia, ţară care a fost ulterior marcată de numeroase atacuri comise de gruparea jihadistă SI sau de militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

AGERPRES

×