x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inchisorile CIA, active

Inchisorile CIA, active

de Irina Cristea    |    06 Oct 2007   •   00:00
Inchisorile CIA, active
Sursa foto: PAUL J. RICHARDS/

Inchisorile secrete administrate de CIA in afara graniţelor Statelor Unite funcţionează in continuare, recunosc oficialii americani. Ei dau totuşi asigurări că in aceste incinte deţinuţii nu sunt torturaţi.


Inchisorile secrete administrate de CIA in afara graniţelor Statelor Unite funcţionează in continuare, recunosc oficialii americani. Ei dau totuşi asigurări că in aceste incinte deţinuţii nu sunt torturaţi.


Cel puţin un militant din cadrul reţelei teroriste Al-Qaeda a fost anchetat intr-una dintre inchisorile secrete administrate de CIA in străinătate. Afirmaţia ii aparţine unui oficial american, citat de agenţia Reuters. Reprezentantul administraţiei de la Washington a admis că programul centrelor de detenţie a rămas activ şi după ce preşedintele american, George W. Bush, i-a confirmat existenţa, in septembrie 2006.

"La sfărşitul anului 2006, Abd al-Hadi al-Iraqi, un lider terorist Al-Qaeda, care a planificat şi comis atacuri impotriva forţelor militare americane, a fost capturat şi deţinut de CIA", a declarat oficialul din cadrul serviciilor de luptă impotriva terorismului. Deţinutul a fost transferat la Guantanamo la inceputul acestui an, a adăugat sursa citată.
"Existenţa in continuare a programului CIA este extrem de ingrijorătoare", in special după dezvăluirile privind poziţia Departamentului Justiţiei faţă de tehnicile brutale de interogare adoptate de CIA, a declarat Elisa Massimino, directorul filialei din Washington a organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Human Rights First.

METODE DURE. Zilele trecute, CIA a revenit in prim-plan, după ce presa americană a făcut public un document prin care Departamentul de Justiţie işi manifesta sprijinul faţă de metodele dure de interogare aplicate de agenţie. Astfel, in februarie 2005, documentul clasificat autoriza in mod clar, pentru prima dată, utilizarea unor astfel de modalităţi de a smulge informaţii de la suspecţii de terorism. Era vorba, in principal, despre o combinaţie de tehnici fizice şi psihice, printre care aplicarea de lovituri la cap, simularea inecului şi expunerea la temperaturi extrem de scăzute.

×
Subiecte în articol: externe