x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inchisorile CIA - Sua incoltite

Inchisorile CIA - Sua incoltite

de Irina Cristea    |    29 Noi 2005   •   00:00

Irlanda va cere din nou Statelor Unite asigurari ferme ca avioanele americane care au facut escala pe teritoriul sau nu transportau prizonieri ai CIA.
Subiectul va fi abordat in cadrul intalnirii pe care ministrul irlandez de Externe, Dermot Ahern, o va avea joi cu secretarul american de stat, Condoleezza Rice, la Washington. Presa internationala a relatat ca aeroportul irlandez Shannon ar fi fost inclus pe "harta" asa-ziselor zboruri secrete, iar comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a declarat ca, daca se confirma existenta inchisorilor in tari ale Uniunii Europene, statelor respective li se poate retrage dreptul la vot de care beneficiaza in cadrul Consiliului European.

ANALIZA. O noua dovada ca scandalul este in plina desfasurare este un articol aparut intr-o publicatie germana. "Tema inchisorilor secrete nu este noua", scrie Telepolis, amintind despre existenta unui "avion de tortura" in care, pe parcursul unui zbor, drogarea si torturarea suspectilor, care, in definitiv, sunt pur si simplu rapiti dintr-o anumita tara, sunt doar cateva dintre tehnicile de interogare aplicate in ciuda conventiilor internationale.

"Daca fiecare aterizare inseamna ca in tara respectiva exista o inchisoare secreta, ar insemna ca Europa este plina de ele", se mai arata in text.

×
Subiecte în articol: externe