x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incident diplomatic / Un şeic palestinian a întrerupt dialogul Papei cu liderii religioşi din regiune

Incident diplomatic / Un şeic palestinian a întrerupt dialogul Papei cu liderii religioşi din regiune

12 Mai 2009   •   00:00
Incident diplomatic / Un şeic palestinian a întrerupt dialogul Papei cu liderii religioşi din regiune
Sursa foto: /AFP

Luni seară s-a petrecut primul incident diplomatic în timpul vizitei Papei Benedict al XV-lea în Israel. Înaltul suveran pontif a participat la o întâlnire cu liderii tuturor religiilor din Israel şi Autoritatea Palestiniană, la hotelul Notre Dame din Ierusalim, informează Anima News.



Întâlnirea s-a încheiat în mod brusc, după intervenţia şeicului Tisir Tamimi, judecător şi importantă personalitate religioasă din Autoritatea Palesatiniană, care a atacat virulent Israelul. Acesta a subliniat ca israelienii i-au transformat pe palestinieni în refugiaţi şi au omorât femei şi copii în Gaza. Tamimi, care nu se afla pe lista oficiala a persoanelor ce urmau să ia cuvântul, s-a urcat la tribună şi a spus că "o pace corectă înseamnă un stat palestinian. Israelul trebuie să înceteze să ucidă femei şi copii şi să distrugă case, aşa cum a făcut în Gaza. Ierusalimul este pentru totdeauna, capitala Palestinei". El a cerut fiecărui credincios al celorlate religii să-i apere pe palestinieni în faţa israelienilor.

Reprezentantul MAE israelian a încercat să perturbeze discursul lui Tamimi prin interpelări vocale, iar Patriarhul latin Fouad Twal a încercat, la rândul său, să-l întrerupă pe clericul palestinian, dar fără succes. După încheierea discursului lui Tamimi, Papa a părăsit sala în mijlocul întâlnirii, pe parcursul căreia reprezentanţii religioşi ar fi trebuir să facă un schimb de cadouri cu înaltul pontif.

Frederico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, a declarat referitor la eveniment: "Intervenţia lui Tamimi nu a fost aprobată de organizatori. Întâlnirea a fost dedicată dialogului între religii iar discursul acestuia a fost un exemplu negativ pentru un astfel de dialog. Sperăm ca un incident de aşa natură să nu afecteze misiunea Papei, care intenţionează să promoveze pacea şi dialogul interclerical, aşa cum a făcut de nenumărate ori. Sperăm de asemenea să nu fie afectat nici dialogul interreligios din ţară".

Guvernul israelian a reacţionat la acest incident printr-un comunicat comun cu Ministerul de Externe şi Ministerul Turismului. Comunicatul menţionează că şeicul Tamimi a profitat de întâlnirea interconfesională destinată dezvoltării şi consolidării dialogului şi înţelegerii între creştini, evrei şi musulmani, pentru a ataca violent Israelul. Ministrul israelian al Turismului a accentuat: "Provocarea lansată de şeik l-a lovit în primul rând pe papa Benedict al XVI-lea care a venit în Ţara Sfântă pentru a promova pacea şi dragostea între popoarele din regiune. Israel respinge afirmaţiile şeikului, care, în loc să acţioneze în direcţia păcii şi dialogului, a preferat să presare ura între israelieni şi palestinieni, între evrei, musulmani şi creştini. Mare păcat că tocmai extremiştii au fost cei care i-au reprezentat pe palestinieni şi pe musulmani la dialogul între religii, atât de important, şi mai ales în prezenţa Suveranului Pontif".

×
Subiecte în articol: externe