x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incidente la Teheran, se strigă "moarte dictatorului"

Incidente la Teheran, se strigă "moarte dictatorului"

26 Dec 2009   •   00:00

Incidente au izbucnit sâmbătă dimineaţa în centrul Teheranului între manifestanţi ostili Guvernului şi preşedintelui Mahmoud Ajmadinejad şi forţele de poliţie.

Poliţia a dispersat cu ajutorul bastoanelor de cauciuc mai multe sute de persoane care încercau să se adune în Piaţa Enghelab, din centrul capitalei, şi a arestat mai multe persoane. Mulţi automobilişti şi-au manifestat susţinerea claxonând de fiecare dată când forţele de ordine, pedestre sau pe motociclete, interveneau în forţă asupra manifestanţilor.

Manifestanţii strigau "Moarte dictatorului", făcând referire la preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, numit aşa de la realegerea sa contestată din iunie şi de la reprimarea severă a manifestărilor care au urmat după scrutin.

Opoziţia lansase un apel la manifestaţii în piaţa centrală din capitala iraniană cu ocazia procesiunilor de Tasua şi Ashura, două zile de doliu religios proprii şiiţilor în timpul cărora populaţia iese masiv pe străzi pentru a asista la numeroase alaiuri organizate.

Alte adunări ale unor mici grupuri de opozanţi, care strigau sloganuri ostile preşedintelui Ahmadinejad, au avut loc în apropiere de Universitatea Teheran. Cel puţin doi manifestanţi au fost arestaţi de poliţie, care încerca să împiedice aceste reuniuni. Spre prânz, calmul revenise în cartier, dar străzile erau patrulate de importante forţe de ordine.

×
Subiecte în articol: externe