x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inconștiență atomică: Rusia transformă centrala nucleară din Zaporojie în bază de rachete!

Inconștiență atomică: Rusia transformă centrala nucleară din Zaporojie în bază de rachete!

de Alexandru Dănciulescu    |    09 Dec 2022   •   10:19
Inconștiență atomică: Rusia transformă centrala nucleară din Zaporojie în bază de rachete!
Sursa foto: Hepta

Forțele rusești au instalat mai multe lansatoare de rachete la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, care a fost închisă, au afirmat oficiali ucraineni, citați de AP. Cea mai mare centrală atomică din Europa ar putea fi folosită ca bază militară pentru atacarea teritoriului ucrainean, sporindu-se astfel alarmant pericolele legate de scurgerea radiațiilor.

Compania nucleară ucraineană „Energoatom” a anunțat că forțele rusești care ocupă centrala au amplasat mai multe lansatoare de rachete multiple „Grad” în apropierea unuia dintre cele șase reactoare nucleare ale sale. Aceasta a precizat că sistemele ofensive sunt amplasate în noile „structuri de protecție”, pe care rușii le-au construit în secret, „încălcând toate condițiile de siguranță nucleară și de radiații”.

Afirmația nu a putut fi verificată în mod independent, scrie AP.

Lansatoarele multiple de rachete de fabricație sovietică sunt capabile să trimită rachete la distanțe de până la 40 de kilometri, iar „Energoatom” susține că acestea ar putea permite forțelor rusești să lovească malul opus al râului Nipru, unde fiecare tabără beligerantă o acuză pe cealaltă de bombardamente aproape zilnice în orașele Nikopol și Marhanets. Centrala se află într-o regiune din sudul Ucrainei pe care Kremlinul a anexat-o în mod ilegal.

Stația din Zaporizhzhia se află sub control rusesc încă din primele zile ale războiului. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei și de riscul unei eliberări de radiații. Deși riscul unei fuziuni nucleare este mult redus, deoarece toate cele șase reactoare au fost oprite, experții au declarat că o eliberare periculoasă de radiații este încă posibilă. Reactoarele au fost oprite, deoarece luptele au continuat să întrerupă alimentarea cu energie electrică externă necesară pentru funcționarea sistemelor de răcire a reactoarelor și a altor sisteme de siguranță.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al ONU, a plasat inspectori la centrală și a încercat să convingă ambele părți implicate în conflict să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul acesteia. Ucraina i-a acuzat anterior pe ruși că dețin arme grele la uzină. Kremlinul a răspuns că trebuie să mențină controlul asupra uzinei pentru a o apăra de presupusele atacuri ucrainene.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Zaporojie baza militara