x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Independenţă, duminică, la ora 18:00

Independenţă, duminică, la ora 18:00

de Sînziana Stancu    |    16 Feb 2008   •   00:00
Independenţă, duminică, la ora 18:00

SEPARARE ● Kosovo, mai divizat ca niciodată
Parlamentul din Kosovo a aprobat ieri după-amiază o moţiune ce face posibilă adoptarea, în 24 de ore, a legislaţiei aferente proclamării independenţei provinciei sârbe. Aceasta ar urma să fie proclamată duminică, la ora 18:00, ora României.



SEPARARE ● Kosovo, mai divizat ca niciodată
Parlamentul din Kosovo a aprobat ieri după-amiază o moţiune ce face posibilă adoptarea, în 24 de ore, a legislaţiei aferente proclamării independenţei provinciei sârbe. Aceasta ar urma să fie proclamată duminică, la ora 18:00, ora României.


Informaţia a fost făcută publică ieri după reuniunea parlamentară de la Priştina, de către purtătorul de cuvânt al premierului de la Priştina, Hashim Thaci. Şeful guvernului refuzase să anunţe personal data la care Kosovo îşi va declara independenţa, însă purtătorul de cuvânt a spus-o direct: "Duminică, la ora 18:00‘‘, după ora României. Demersul proclamării independenţei are la bază planul redactat de emisarul special al ONU, Martti Ahtisaari, care a prevăzut în documentul său proclamarea independenţei sub supraveghere internaţională şi autonomie extinsă pentru minoritatea sârbă, care reprezintă 10% din populaţia provinciei. O parte dintre ţările din Uniunea Europeană, între care şi România, se opun iniţiativei  Priştinei de a-şi declara unilateral independenţa.


LOVITURA. După adunarea parlamentară, sârbii din Priştina au respins anticipat viitoarea declaraţie de independenţă a provinciei de către albanezii majoritari, anunţând că au decis să formeze propriul guvern, în acord cu Belgradul, în cursul alegerilor municipale sârbe ce vor avea loc în luna mai. "Adunarea municipalităţilor şi localităţilor sârbe (din Kosovo) a decis să organizeze în coordonare cu Belgradul, la 11 mai, alegeri locale şi regionale pentru a alege Parlamentul din Kosovo‘‘, conform concluziilor unei reuniuni a acestei adunări, la Kosovska Mitroviţa (nordul Kosovo).


VOCEA LUI PUTIN. Pe de altă parte, şi Rusia, aliatul tradiţional al Serbiei, se opune vehement acestui demers, fiind de părere că acesta ar putea inspira şi alte regiuni separatiste, cum sunt Abhazia şi Oseţia de Sud (Georgia), sau Transnistria (Republica Moldova), care au făcut parte din fostul teritoriu sovietic. Moscova a ameninţat deja, în mod direct, că îşi va schimba politica faţă de regulile separatiste din aceste regiuni, dacă va fi recunoscută independenţa provinciei sârbe, iar ONU este deja în stare de alertă, fiind îngrijorată de mişcările ce ar putea avea loc în aceste zone după secesiunea teritoriului sârb. Joi, preşedintele rus Vladimir Putin, la conferinţa de presă anuală – ultima din cadrul mandatului său prezidenţial – anunţa că Rusia are "gata pregătit un plan de reacţie la declararea independenţei provinciei Kosovo‘‘, afirmând totodată că recunoaşterea, de către marile puteri occidentale, între care şi Statele Unite a independenţei provinciei sârbe este "imorală şi ilegală‘‘.


În paralel

Oraşul Kosovoska Mitroviţa este divizat de Râul Ibar, în sud locuind 40.000 de etnici sârbi, iar în nord 80.000 de albanezi. "Declararea independenţei separatiştilor nu comportă nici o obligaţie pentru noi‘‘, a anunţat Adunarea, care a decis să acţioneze până la municipale în acord cu autorităţile de la Belgrad. Aproximativ 120.000 de sârbi au rămas în Kosovo după conflictul din 1998-1999 între armata sârbă şi separatiştii albanezi. Mai mult de jumătate dintre ei locuiesc în enclave aflate sub protecţia NATO. Restul trăiesc în regiunile nordice, în apropierea frontierei Serbiei. Constituirea Parlamentului sârb din Kosovo ar reprezenta apariţia unor instituţii paralele în provincia separatistă. Adunarea municipalităţilor a lansat un apel la organizarea unor manifestaţii în cursul zilei de luni ca reacţie la proclamarea independenţei Kosovo.

×
Subiecte în articol: externe kosovo independentei