x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Independenţa Transnistriei, recunoscută de Curtea Supremă a Moldovei

Independenţa Transnistriei, recunoscută de Curtea Supremă a Moldovei

de Mediafax    |    23 Ian 2012   •   17:12

Regiunea separatista moldoveana Transnistria a fost recunoscuta ca stat intr-o decizie a Curtii Supreme de Justitie (CSJ) din Republica Moldova, informeaza PRO TV Chisinau.

Vicepresedintele Colegiului Penal Sergiu Furdui a refuzat sa examineze o cerere de recurs impotriva sentintei judecatoriei din Tighina (Bender) si deciziei "judecatoriei supreme" a Transnistriei, argumentand ca "nu este de competenta CSJ, deoarece se contesta o hotarare judecatoreasca a unui alt stat".

Decizia Curtii Supreme de Justitie, postata pe o retea de socializare, a provocat indignarea mai multor organizatii neguvernamentale din domeniul apararii drepturilor omului.

CSJ nu a dat o explicatie referitor la decizia lui Sergiu Furdui, iar ministrul moldovean al Justitiei, Oleg Efrim, nu a putut fi contactat pentru a comenta situatia.

Transnistria si-a autoproclamat independenta in 1990, insa aceasta nu este recunoscuta de comunitatea internationala.

Ulterior, Curtea Suprema de Justitie (CSJ) din Republica Moldova a emis un comunicat in care afirma ca este vorba despre o eroare, dar in acelasi timp acuza presa ca politizeaza cazul, relateaza Jurnal de Chisinau in editia online.

"Insinuarile privind existenta unei alte pozitii a Curtii Supreme de Justitie sunt absolut nefondate, acestea bazandu-se exclusiv pe o eroare de ordin material comisa intr-un raspuns al institutiei", explica CSJ. Totodata, CSJ recunoaste ca formularea a fost improprie, dar chiar si asa "cazul nu trebuie politizat".

"Este regretabil faptul ca, prin informatiile difuzate, unele mass-media incearca sa implice Curtea Suprema de Justitie in dezbateri politice. In acest sens, amintim ca magistratilor le este interzis sa se pronunte asupra problemelor de ordin politic. Scrisoarea Colegiului penal privind refuzul primirii unei cereri de recurs in anulare constituie un act procedural, care nu urmeaza a fi politizat, desi formularea a fost una improprie", se arata in comunicat.

CSJ precizeaza de asemenea ca nu poate examina deciziile emise in Transnistria, deoarece instantele transnistrene sunt neconstitutionale, iar deciziile lor ilegale.

"Instantele neconstitutionale din regiunea transnistreana nu pot fi verificate, in cadrul cailor de atac, de catre instante judecatoresti legal constituite. Curtea Suprema de Justitie nu dispune de posibilitatea reala de a anula o hotarare ilegala adoptata de instantele nerecunoscute de la Tiraspol", conchide comunicatul CSJ.

Reactia vine dupa ce duminica a fost publicat pe Internet refuzul CSJ de a examina o decizie a "judecatoriei supreme" de la Tiraspol, prin care CSJ sublinia ca nu poate sa examineze cererea pe motiv ca vizeaza o decizie luata in "alt stat".

×