x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe India a intrat în ISTORIA SPAŢIALĂ! Ce a plasat Agenţia spaţială indiană pe orbita planetei MARTE (VIDEO)

India a intrat în ISTORIA SPAŢIALĂ! Ce a plasat Agenţia spaţială indiană pe orbita planetei MARTE (VIDEO)

24 Sep 2014   •   09:38
India a intrat în ISTORIA SPAŢIALĂ! Ce a plasat Agenţia spaţială indiană pe orbita planetei MARTE (VIDEO)

India a reuşit să plaseze miercuri o sondă pe orbita lui Marte, un succes al primei misiuni indiene spre planeta roşie realizat cu costuri reduse şi într-un timp record, relatează AFP, citată de Agerpres. 'India a reuşit să ajungă la Marte. Felicitări tuturor, ţării întregi. Istoria se scrie astăzi', a spus premierul indian Narendra Modi la Agenţia spaţială indiană (ISRO) din Bangalore (sud).

Sonda Mars Orbiter Mission (MOM), care a decolat pe 5 noiembrie 2013, a fost plasată cu succes pe orbita planetei roşii miercuri, la 02h32 GMT, India reuşind să fie, aşa cum îşi propusese, prima ţară asiatică ce ajunge la Marte. Numai Statele Unite, Rusia şi Europa au reuşit această performanţă până în prezent.

Bugetul alocat misiunii indiene, de 74 de milioane de dolari, reprezintă o mică parte din cel destinat sondei Maven, lansată de NASA şi plasată cu succes duminică pe orbita lui Marte. 'Am reuşit de la prima încercare. ISRO a conceput acest aparat spaţial într-un timp record, de trei ani, şi toţi indienii sunt mândri de voi', a declarat premierul, adresându-se membrilor Agenţiei spaţiale.

Şeful guvernului indian a adăugat că bugetul alocat misiunii a fost mai mic decât costul filmului SF 'Gravity' realizat la Hollywood, estimat la 100 de milioane de dolari.

Sonda indiană este echipată cu captatori care să măsoare prezenţa metanului în atmosfera lui Marte, element care ar confirma ipoteza unei forme de viaţă primitive pe această planetă. Ea urmează să se învârtă şase luni în jurul planetei roşii, la circa 500 km de sol.



Robotul Curiosity al NASA, ajuns pe Marte în 2012, nu a detectat metan, gaz care este adesea semnul unor activităţi biologice, arată un studiu publicat în septembrie 2013.

Succesul lansării şi plasării sondei pe orbita planetei Marte întăreşte reputaţia tehnologică şi industrială a Indiei, care produce cea mai ieftină maşină din lume (Tata Nano) şi se impune ca lider în domeniul inovaţiei cu costuri mici.

Mai multe ţări au lansat misiuni spaţiale spre Marte, printre care Statele Unite, Rusia, Japonia şi China, dar unele, printre care Japonia şi China, au eşuat. Europa a reuşit încă de la prima tentativă, însă India este prima ţară care reuşeşte singură să ajungă la Marte de la prima încercare. Este un succes important al Indiei faţă de marele său rival chinez, misiunea spre Marte fiind anunţată de guvernul indian la puţin timp după eşecul unei misiuni chineze din 2011. India a lansat deja 40 de sateliţi pentru alte ţări de la debutul programului său spaţial, acum 50 de ani, însă China lansează sateliţi mai mari.

×