x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inflația a crescut alarmant în Germania. Prețurile de consum s-au majorat cu 3,8% în iulie 2021

Inflația a crescut alarmant în Germania. Prețurile de consum s-au majorat cu 3,8% în iulie 2021

29 Iul 2021   •   19:30
Inflația a crescut alarmant în Germania. Prețurile de consum s-au majorat cu 3,8% în iulie 2021

Rata inflaţiei a atins nivelul de 3,8% în luna iulie, în Germania, conform datelor anunţate miercuri de Oficiul pentru Statistici de la Berlin, informează publicaţiile Süddeutsche Zeitung şi Handelsblatt.

În luna iulie 2021, preţurile de consum au crescut cu 3,8% în Germania, în raport cu aceeaşi lună a anului 2020. Inflaţia a fost alimentată în principal de majorarea tarifelor la energie şi de anularea facilităţilor decise în pandemie la plata Taxei pe Valoare Adăugată (TVA). Este prima dată în ultimii 13 ani când inflaţia depăşeşte nivelul de 3% în Germania, iar nivelul de 3,8% este cel mai mare înregistrat după anul 1993.

"Principala cauză a creşterii inflaţiei este efectul TVA-ului", explică Holger Schmieding, analist al companiei bancare Berenberg Bank. Guvernul Angela Merkel a redus cota TVA-ului în contextul crizei pandemiei, dar facilitatea a fost anulată recent.

În contextul crizei pandemiei, rata inflaţiei a fost în ultimul trimestru din 2020 de minus 0,6% în Germania, dar a ajuns în primul trimestru din 2021 la 1,7%. În mai, rata inflaţiei a atins 2,3%.

Banca centrală germană (Bundesbank) a admis în mai că rata inflaţiei ar putea atinge temporar nivelul de 4% spre sfârşitul anului 2021. Acum, Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank, se aşteaptă la un nivel temporar al inflaţiei de 5% până la sfârşitul anului.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat la începutul lunii iulie că vrea o ţintă a inflaţiei "sub 2%, dar aproape de acest nivel", precizând că sunt permise depăşiri temporare ale acestei limite.

Programele de asistenţă economică şi socială de mii de miliarde de dolari sau euro aprobate de Statele Unite şi de Uniunea Europeană au generat preocupări privind riscul creşterii ratei inflaţiei.

În iunie 2021, rata inflaţiei în zona euro a fost de 1,9%, în scădere de la 2,0%, în iunie 2020, potrivit datelor Oficiului european pentru Statistică (Eurostat).

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a menţinut, marţi, estimarea privind o creştere economică de 6% la nivel mondial în anul 2021, dar a redus aşteptările în statele emergente şi a atras atenţia asupra riscurilor generate de creşterea inflaţiei.

Mediafax

×
Subiecte în articol: inflatie germania