x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inflația din Marea Britanie atinge cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Inflația din Marea Britanie atinge cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

15 Dec 2021   •   20:00
Inflația din Marea Britanie atinge cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Inflația din Marea Britanie a urcat în noiembrie la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani,anunțul venind înainte de ședința crucială de politică monetară a Băncii Angliei care va avea loc joi, relatează CNBC.

Indicele prețurilor de consum a crescut cu 5,1% în 12 luni până în noiembrie, față de 4,2% în octombrie, ceea ce reprezintă cea mai abruptă evoluție din ultimul deceniu și mai mult decât dublul obiectivului băncii centrale.

Economiștii intervievați de Reuters se așteptau la un nivel de 4,7% pentru luna noiembrie, iar Banca Angliei a estimat că inflația va atinge 5% în primăvara anului 2022, înainte de a se tempera spre ținta de 2% la sfârșitul anului 2023.

Pe o bază lunară, inflația din Marea Britanie a crescut cu 0,7% în noiembrie față de octombrie, peste estimările unui sondaj Reuters care prevedea o creștere de 0,4%.

Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei se reunește joi pentru a decide dacă va înăspri politica monetară, în condițiile în care inflația a crescut și piața muncii rămâne robustă, dar răspândirea rapidă a variantei Covid-19 Omicron a aruncat noi incertitudini asupra redresării economice pe termen scurt.

În noiembrie, Comitetul pentru politica monetară a sfidat așteptările pieței, votând cu 7-2 pentru a menține ratele dobânzilor la minimul istoric de 0,1%.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: inflaţia Marea Britanie