x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inflația EXPLODEAZĂ în cea mai mare economie europeană. Ce se întâmplă cu zona euro

Inflația EXPLODEAZĂ în cea mai mare economie europeană. Ce se întâmplă cu zona euro

13 Oct 2022   •   16:47
Inflația EXPLODEAZĂ în cea mai mare economie europeană. Ce se întâmplă cu zona euro
Sursa foto: pixabay.com

Inflația în Germania a ajuns la un nivel fără precedent și continuă să rămână la cote ridicate în următoarele luni, arată Oficiul federal de statistică Destatis, scrie dpa.

Aceasta s-a situat la 10,9% în luna septembrie 2022, în creștere față de 8.8% în august. Totodată, Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) se aşteaptă ca inflația să nu scadă sub 10% în următoarea perioadă, motiv pentru care aceasta va majora dobânda de referință. 

Indicele anual al preţurilor de consum în Germania a crescut de la 7,9% în august la 10% în septembrie 2022, cel mai mare nivel din 1990.

Motivele creșterii inflației se regăsesc în scumpirile din energie, care au avut un avans de 43,9% în septembrie, comparativ cu aceeași lună din 2021. Costurile alimentelor au urcat cu 18,7%, transportul s-a scumpit cu 14%.

În timp ce analiștii economici se așteaptă ca economia Germaniei să intre în recesiune, președintele Bundesbank, Joachim Nagel, este mai optimist și crede că scăderea nu va fi importantă. Banca Centrală estimează că economia va crește cu până la 1,5% în 2022 și va stagna în 2022. 

Și inflația din zona euro a ajuns la 10%. 

×
Subiecte în articol: germania zona euro inflatie