x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inflația în Turcia a ajuns la cifre ASTRONOMICE. Cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii

Inflația în Turcia a ajuns la cifre ASTRONOMICE. Cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii

05 Mai 2022   •   14:48
Inflația în Turcia a ajuns la cifre ASTRONOMICE. Cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii

Inflația în Turcia a ajuns la 69,97% în luna aprilie 2022, atingând maximul ultimelor două decenii, pe fondul conflictului din Ucraina, a creșterii prețurilor la energie și mărfuri, precum și a politicilor economice luate de guvernul Erdogan anul trecut, scrie Reuters

Prețurile de consum au crescut cu 7,25% de la o lună la alta, potrivit Institutului turc de Statistică, peste estimările de 6%.

Inflația anuală a fost prognozată la 68%.

Creșterea prețurilor de consum a fost determinată de o creștere de 105,9% în transporturi, care include și scumpirile la energie, și de un avans de 89,1% la alimente și băuturi nealcoolice. De asemenea, prețurile mâncării și băuturilor nealcolice au crescut cu 13,38% de la o lună la alta iar cele ale locuințelor cu 7,43%.

Guvernul de al Istanbula a elaborat un nou program economic menit să scadă inflația, să acorde prioritate ratelor scăzute ale dobânzilor pentru a stimula producția și exporturile, cu scopul de a obține un excedent de cont curent.

Cu toate acestea, economiștii preconizează că inflația va rămâne ridicată în 2022 din cauza războiului din Ucraina, estimarea mediană pentru inflația de la sfârșitul anului fiind de 52%. De asemenea, deficitul de cont curent s-a adâncit puternic la începutul anului.

Săptămâna trecută, banca centrală a Turciei a prognozat că inflația anuală va atinge un vârf de circa 70% până în iunie, înainte de a scădea la 43% până la sfârșitul anului și la o singură cifră până la sfârșitul anului 2024.

Banca centrală a menținut dobânda cheie la 14% în patru ședințe din acest an.

×
Subiecte în articol: inflatie turcia