x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Carmen Plesa    |    18 Aug 2007   •   00:00
SERBIA ŞI UCRAINA - Lipsesc şcolile şi ziarele romăneşti
In prima zi a Universităţii de vară, care a adunat diaspora la Izvorul Mureşului, reprezentanţii romănilor din Ucraina şi Serbia au vorbit despre lipsa şcolilor in limba romănă, a publicaţiilor şi mai ales despre incercările de asimilare forţată a etnicilor romăni. Dacă pentru romănii din jurul graniţelor, ziua de joi a insemnat punerea pe tapet a problemelor grave pe care le intămpină, pentru reprezentanţii diasporei romăne din Portugalia, Germania, Italia şi Spania a fost vremea prezentării... bucuriilor: ziare infiinţate, festivaluri, noi asociaţii şi reuşite. (Costin Anghel)

SPANIA - Sprijin pentru romănii din magazie
Primarul localităţii spaniole Morales de Toro (Zamora) a cerut sprijin pentru a rezolva situaţia a 40 de romăni care "trăiesc in condiţii inumane", informează Terra Espana. Luis Segovia a explicat că, de doi ani, 40 de romăni locuiesc intr-o magazie agricolă pe care au inchiriat-o, unde nu au apă curentă şi nici toalete. Primarul a cerut Direcţiei pentru sănătate să facă o inspecţie in acest loc şi să-l tragă la răspundere pe proprietar şi a promis că, dacă magazia va fi inchisă, le va găsi romănilor case in care să locuiască in condiţii decente.


PROFIL DE IMIGRANT - Romăn, 30 de ani, din construcţii
Profilul imigrantului din Castilla - La Mancha este un bărbat romăn de 30 de ani care lucrează in construcţii. Aşa il vede sindicatul spaniol Uniunea generală a Muncitorilor (UGT) care a cerut, potrivit La Tribuna de Ciudad Real, ca situaţia acestor imigranţi să fie pusă la punct, pentru a se evita "conflictele sociale". Maria Ciufudean, responsabila regională pentru Imigranţi din UGT , a cerut pentru romăni condiţii sociale şi de muncă egale cu ale spaniolilor. "Fără fenomenul imigraţiei, factorul demografic şi veniturile locuitorilor ar fi scăzut", a mai spus Ciufudean.


ACCIDENT - Tănăr mort la muncă in Madrid
Un romăn de 23 de ani care lucra intr-o intreprindere de prelucrare a cărnii din Madrid a murit joi seară, după ce a fost strivit intre ridicătorul de marfă pe care lucra şi perete, a anunţat ieri El Pais. Nu se cunosc deocamdată cauzele care au provocat accidentul. Ciprian locuia in Coslada impreună cu mătuşa sa şi soţul acesteia. Femeia a avut nevoie de ingrijire medicală după ce a aflat ce s-a intămplat cu nepotul ei.

×
Subiecte în articol: diaspora