x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    31 Aug 2007   •   00:00

"WATERGATE" - Arestări la vărf la Varşovia
Fostul ministru de Interne polonez, Janusz Kaczmarek, demis la inceputul lunii august de premierul conservator Jaroslaw Kaczynski, a fost arestat joi dimineaţă pentru "obstrucţionarea justiţiei", a anunţat avocatul său, citat de AFP. Arestarea are loc in contextul unui scandal politic de proporţii, calificat de opoziţie drept un "Watergate polonez", in care premierul este acuzat de spionarea unor colegi din guvern.


ARESTĂRI - Antimafia in Calabria
Poliţia italiană a emis joi 40 de mandate de arestare pe numele unor persoane suspectate că fac parte din clanurile mafiote calabreze, cunoscute ca avănd legătură cu măcelul care a avut loc in Duisbourg - Germania, informează agenţia Ansa, citată de Mediafax. Arestările au fost făcute in cadrul primei operaţiuni de amploare impotriva clanurilor mafiote din Calabria organizată după ce şase persoane din Calabria au fost executate in noaptea de 14 spre 15 august, in faţa unui restaurant italian din Duisbourg.



MONOPOLURI - UE vrea energie "strategică"
Limitarea accesului grupurilor străine, mai ales cele ruse, in sectorul energetic al Uniunii Europene este o perspectivă decizională la care oficialii de la Bruxelles se găndesc foarte serios, relatează Financial Times, citat de AFP. Comisia Europeană are in lucru un document pregătit pentru 19 septembrie in care vor fi prezentate noile direcţii de politică energetică preferate de UE. Printre ele, o măsură care prevede separarea activităţilor de producţie de cele de transport de energie, in ciuda protestelor multor state UE. Cea mai radicală propunere este definirea sectorului enegetic ca unul "strategic", ceea ce are ca efect direct restrăngerea accesului la investiţii in acest domeniu de către state din afara UE, relatează AFP.

INCIDENT - Gaze toxice in sediul Naţiunilor Unite

Recipiente care conţineau gaz toxic, fosgen, in general utilizat pentru fabricarea armelor chimice au fost depistate ieri in interiorul sediului ONU din New York. Recipientele, provenind din inspecţiile efectuate in Irak, au fost neutralizate, relatează AFP, citat de Mediafax. Oficialii ONU au oferit asigurări că nu există nici un risc pentru angajaţii Naţiunilor Unite, sau pentru populaţie. Sediul a fost evacuat in timpul operaţiunilor de verificare.

UNGARIA - Fără restricţii pentru romăni
Partidul SZDSZ, care face parte din coaliţia guvernamentală din Ungaria, va propune guvernului să elimine, in 2008, toate restricţiile impuse pe piaţa muncii pentru romăni şi bulgari, a declarat joi preşedintele acestei formaţiuni, citat de MTI şi preluat de Mediafax. Avănd in vedere că Ungaria le-a cerut statelor membre ale UE să işi deschidă complet piaţa muncii pentru cetăţenii ungari, este logic că şi Ungaria ar trebui să facă acelaşi lucru, consideră partidul.

×
Subiecte în articol: externe