RĂNIT IN AFGANISTAN. Unul dintre cei patru militari romăni răniţi in Afganistan săptămăna trecută a fost transportat ieri la un spital de la baza americană Ramstein din Germania. Fruntaşul Alex-Octavian Zafiu a suferit leziuni la măini şi la picioare şi plăgi la nivel cervical, fiind operat, in urmă cu căteva zile, la spitalul din Kandahar. Ceilalţi trei militari răniţi au fost externaţi şi se află in atenţia echipei medicale a bazei romăne. (Anca Aldea)
SALVAT DE RUŞI. Statele Unite şi Rusia ar fi blocat arestarea fostului lider al sărbilor bosniaci, Radovan Karadzici, susţine Florence Hartman, un fost consilier al procurorului general pentru crime de război din fosta Iugoslavie, Carla del Ponte. Hartman povesteşte intr-o carte ce a apărut ieri la Paris că SUA şi Marea Britanie au convins Franţa să nu insiste asupra cazului fostului lider al sărbilor din Bosnia. Poziţia acestor state a fost influenţată de Rusia.
TIMOC. Romănii din Valea Timocului s-ar putea adresa direct unui parlamentar european romăn. Vicepreşedintele grupului PPE din Legislativul european, Marian Jean Marinescu, a făcut o vizită in zonă pentru a se informa asupra condiţiilor de deschidere a unui cabinet parlamentar european. "Doresc să cunosc situaţia exactă a romănilor din Valea Timocului in ceea ce priveşte posibilităţile de utilizare a limbii romăne şi de păstrare a tradiţiilor culturale", spune Marinescu.
MAFIA, SPRE EST. Organizaţia criminală italiană Ndrangheta s-ar fi putut extinde in Ungaria şi alte state din regiune după achiziţionarea mai multor proprietăţi, a dezvăluit presa ungară, preluată de Mediafax. Sursa informaţiei este Nicola Gratteri, adjunctul procurorului regiunii Calabria. Acesta a refuzat să precizeze care sunt oraşele ungare unde reţeaua italiană ar fi pătruns, dar a declarat că organizaţia a achiziţionat recent proprietăţi ieftine, hoteluri şi restaurante din Europa Centrală şi de Est pentru a spăla bani proveniţi din traficul de droguri.
IN PAKISTAN. Reţeaua teroristă Al-Qaeda şi aliaţii săi talibani şi-au reconstituit bazele in zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, la frontiera cu Afganistanul. Potrivit unor experţi in combaterea terorismului, citaţi de AFP, zona aleasă de membrii reţelei este foarte dificil de escaladat, iar asupra acesteia "domnesc" triburile pashtun, de aceeaşi etnie cu talibanii şi practicante ale aceleiaşi religii islamice fundamentaliste. Aproximativ 100.000 de militari pakistanezi se confruntă aproape zilnic cu militanţii, dar nu reuşesc să ii elimine. Din contră, situaţia tensionează relaţiile intre Washington şi regimul preşedintelui Pervez Musharraf.
CEDO. Poliţia ar putea pierde dreptul de a păstra probele de AND de la suspecţii care s-au dovedit a fi nevinovaţi, CEDO urmănd să se pronunţe in acest caz, relatează The Independent, preluat de Mediafax. O decizie impotriva guvernului britanic ar putea duce la distrugerea a zeci de mii de probe de ADN şi de amprente, afectănd de asemenea şi planul de a infiinţa o bază de date cu amprente la nivel european.