x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

19 Sep 2007   •   00:00

STUDENŢII AU PRIORITATE. Consulatul Romăniei de la Chişinău va facilita depunerea cererilor de viză pentru tinerii admişi cu bursă la facultăţi din Romănia, informează Mediafax. Ambasada Romăniei de la Chişinău a anunţat intr-un comunicat că studenţii vor putea depune cererile pentru obţinerea vizei pentru Romănia intre 20 şi 21 septembrie. Ordinea inscrierii va fi in funcţie de repartizarea Ministerului Educaţiei de la Bucureşti.

HOŢI DE CUPRU. 100 de morminte din cimitirul oraşului italian Spoltore au rămas fără decoraţiunile din aramă, după ce acestea au fost furate, după cum presupun anchetatorii, de o bandă de romăni, informează L’Espresso Local. Furturile de aramă au crescut foarte mult in ultimul timp in Italia, după ce preţul metalului a ajuns pe piaţa neagră la 7 euro kilogramul. Metalul este dus apoi spre ţări din Orientul Indepărtat, in special spre China. (Carmen Pleşa)

ASCUNS. Artistul suedez care a realizat o caricatură infăţişăndu-l pe profetul Mahomed a fost transferat temporar intr-un loc secret, sub protecţia poliţiei, după ce a primit mai multe ameninţări cu moartea, relatează Der Spiegel, citat de Mediafax. La sfărşitul săptămănii trecute, filiala irakiană a reţelei Al-Qaeda a oferit o recompensă de 72.000 de euro pentru uciderea lui Vilks şi alta in valoare de 50.000 de euro pentru asasinarea editorului-şef al ziarului care a publicat caricatura.

TRANSPARENŢĂ ANTIDICTATORI. Autorităţile elveţiene s-au declarat de acord să ajute Banca Mondială şi Organizaţia Naţiunilor Unite să recupereze averile acumulate de foştii dictatori din ţările in curs de dezvoltare, informează AFP. "Elveţia are tot interesul să impiedice intrarea fondurilor de origine infracţională in sectorul ei financiar", se arată intr-un comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe de la Berna. Autorităţile elveţiene pun astfel capăt tradiţiei de a păstra secretul bancar cu limbă de moarte, acesta fiind unul dintre motivele principale pentru care tiranii din lumea-ntreagă s-au folosit de sipeturile băncilor din această ţară pentru a depozita peste 40 de milioane de dolari in fiecare an. In ultima perioadă - mai precizează comunicatul - Elveţia a restituit aproximativ 1,6 miliarde de dolari. Procesul de restituire este unul transparent, astfel că a fost imposibil ca aceşti bani să ajungă in măinile răufăcătorilor, se mai spune in documentul dat publicităţii de Ministerul de Externe. Recent, autorităţile de la Berna au prelungit perioada de ingheţare a fondurilor depuse de fostul dictator haitian Jean-Claude Duvalier in vistieria elveţiană. Este vorba despre o sumă impresionantă - 4,6 milioane de euro, menţionează AFP.

×
Subiecte în articol: externe