x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    19 Oct 2007   •   00:00

PAKISTAN - Reintoarcere triumfală din exil
Fostul premier al Pakistanului, Benazir Bhutto (foto), a decis să se reintoarcă in ţara sa, ea aterizănd ieri pe aeroportul de la Karachi (sud). Bhutto s-a reintors in patria sa după un exil autoimpus care a durat opt ani, relatează BBC. Suporterii săi au aşteptat-o la aeroport in masă, aproximativ 250.000 de oameni fiind prezenţi in momentul aterizării aeronavei. (D.Z.)


GREVÃ... - Transport paralizat in Franţa
Lucrătorii din transportul public francez au declanşat ieri o grevă la nivel naţional, reducănd drastic numărul trenurilor, metrourilor şi autobuzelor care au ieşit in trafic, transmite BBC. Sindicatele din acest sector se opun proiectului de reformă a regimurilor speciale de pensionare de care beneficiază lucrătorii din tra-
nsportul public. Reforma regimurilor speciale de care beneficiază 500.000 de salariaţi (1,1 milioane de pensionari), din cei 18 milioane de salariaţi din sectorul privat, şi care permite incetarea activităţii pentru anumite profesii, incepănd cu vărsta de 50 de ani, prevede o prelungire a duratei de cotizare pănă in 2012 la 40 de ani, faţă de 37,5 ani in prezent.(I.C.)



CONFIRMARE - Soţii Sarkozy au decis: divorţează

Palatul Elysée a confirmat ieri că preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, se va despărţi de soţia sa, Cecilia, relatează AFP. Divorţul, extrem de mediatizat de presa din Hexagon, a venit ca urmare a problemelor pe care cuplul le are de mulţi ani. Administraţia prezidenţială a remis ieri un comunicat in care se arată că "Cecilia şi Nicolas Sarkozy anunţă separarea lor de comun acord. Cei doi nu vor face nici un comentariu". Conform surselor citate de presă, cei doi s-au intălnit luni in faţa unui judecător pentru demararea procedurilor legale de divorţ. (D.Z.)

TPI. Fostul lider militar al sărbilor bosniaci Ratko Mladici ar putea fi arestat in următoarele săptămăni, a declarat procurorul Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, Carla Del Ponte, pentru săptămănalul german Der Spiegel, citat de Reuters. Fostul comandant al armatei sărbe in Bosnia este căutat pentru masacrarea a 8.000 de musulmani la Srebreniţa, in 1999.

ANTITERO. Doi bărbaţi acuzaţi de conspiraţie intr-un caz in care sunt implicaţi mai mulţi rebeli columbieni şi căteva milioane de dolari obţinuţi din trafic cu arme in beneficiul Forţelor Armate Columbiene (FARC, organizaţie teroristă) au pledat nevinovaţi ieri in faţa unei curţi din Manhattan. Libanezul Tareq Mousa al Ghazi şi spaniolul Luis Felipe Moreno Godoy fuseseră extrădaţi din Romănia la inceputul săptămănii.

MADRID. Zeci de persoane au fost rănite ieri, la Madrid, intr-o serie de confruntări violente dintre forţele de ordine şi imigranţi. Acţiunile in forţă ale poliţiei au fost menite să distrugă locuinţele improvizate ale celor aproximativ 30.000 de imigranţi, majoritatea romăni şi marocani, de la periferia Canada Real. Potrivit autorităţilor, locuinţele erau construite pe domeniul public. Imigranţii au incercat să se impotrivească buldozerelor şi poliţiştilor folosind pietre şi băte, informează Reuters.

DIVORŢ. Palatul Elysèe a confirmat ieri că preşedintele Nicolas Sarkozy se va despărţi de soţia sa, Cecilia. Un comunicat al administraţiei prezidenţiale precizează că "Cecilia şi Nicolas Sarkozy anunţă separarea lor de comun acord. Cei doi nu vor face nici un comentariu". (D.Z.)

COMUNIŞTI SPAŢIALI. Un astronaut chinez, comunist get-beget, visează la crearea in spaţiu a unei filiale a Partidului Comunist Chinez. "Credem in comunism, care pentru noi este o putere spirituală. Această credinţă ne-a făcut să ne indeplinim cu bine misiunile in spaţiu", a declarat Yang Liwei, primul astronaut chinez care a zburat, timp de 21 de ore şi jumătate, in jurul Pămăntului, in 2003. Potrivit agenţiei China Nouă, citată de AP, cei 14 astronauţi recunoscuţi ai Chinei sunt hotărăţi să ducă doctrina comunistă in afara spaţiului terestru. (A.A.)

×
Subiecte în articol: externe