x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    08 Ian 2008   •   00:00

REFORMĂ. Guvernul turc va trimite Parlamentului săptămăna aceasta o reformă importantă a legii care restricţionează libertatea de exprimare, a cărei modificare este cerută de Uniunea Europeană, a anunţat ministrul Justiţiei. (Mediafax)

AMENINŢARE. Viitorul Bosniei-Herţegovina, divizată in două entităţi, constituie o ameninţare mai gravă pentru stabilitatea zonei Balcanilor decăt problema Kosovo, a afirmat luni premierul sloven, Janez Jansa, a cărui ţară a preluat la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a UE. "Cu Kosovo este clar ce se va intămpla, problema e mai mult să ştim cum se va ajunge acolo", a menţionat premierul sloven, lăsănd să se inţeleagă că independenţa sub supraveghere internaţională a provinciei sărbe este inevitabilă. Pentru Bosnia-Herţegovina insă, creată după războiul din 1992-1995, şi formată din Federaţia croat-musulmană şi Republica Srpska (RS, entitatea sărbă), unite prin instituţii centrale slabe, perspectivele sunt mai puţin clare, a estimat şeful guvernului sloven. (Rompres)

CRITICAT. Guvernul Sloveniei, ţară care a preluat la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a UE, este ţinta unor critici dure privind libertatea presei, nu mai puţin de 500 de jurnalişti acuzănd executivul sloven de cenzură, informează EUObserver. Premierul sloven, Janez Jansa, este insă de altă părere. El susţine că presa slovenă are libertate totală. (Rompres)

DEMNITATE. Premierul irlandez, Bertie Ahern, a lăsat să se inţeleagă că va fi interesat de una dintre funcţiile importante in UE cănd va sosi momentul negocierii acestora, in cursul acestui an. In a doua jumătate a anului, cănd preşedinţia UE va fi asigurată de Franţa, vor incepe negocierile pentru trei funcţii politice importante - preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Consiliului UE şi inaltul reprezentant al UE pentru politică externă. (Rompres)

TRAI BUN. Pentru prima oară in peste 100 de ani, nivelul de trai al englezilor este peste cel al americanilor, potrivit unui raport publicat de The Daily Mail. Veniturile in creştere, vacanţele mai lungi şi asigurările de sănătate sunt factorii care au contribuit la creşterea nivelului de viaţă al englezilor, se arată in raportul firmei de consultanţă Oxford Economics, unde se mai precizează şi faptul că venitul mediu al englezilor va fi anul acesta de 23.500 de lire sterline, faţă de 23.250 de lire sterline - cel al americanilor. (Rompres)

HIP-HOP. Pierre Sarkozy, fiul cel mare al preşedintelui francez, in vărstă de 22 de ani, este producător de hip-hop, un zvon care există de mai mult timp şi a fost confirmat de un rapper parizian, Poison, relatează Reuters. Pierre Sarkozy mai este cunoscut şi ca Mosey. El a compus piesa "La Ruse", care va fi inclusă pe viitorul album, "Mec de Tess". (NewsIn)

SANCŢIONAŢI. Autorităţile chineze au exclus 500 de persoane din Partidul Comunist, iar alţi 395 de chinezi şi-au pierdut slujbele, pentru că au incălcat politica unui copil unic, a anunţat luni presa oficială. In jur de 93.084 de persoane din provincia Hubei au incălcat politica demografică, printre care sute de oficiali, legiuitori şi consilieri politici. Potrivit sursei citate, alţi 395 de chinezi au fost demişi din posturile lor, dar nu se ştie pentru moment dacă ei se numără printre cei 500 care au fost excluşi din partid. (Rompres)

Â

VREME REA. Poleiul, care a provocat moartea unei persoane şi rănirea altor 500 in Ungaria in week-end-ul trecut, paraliza ieri o mare parte a Bulgariei, unde starea de urgenţă a fost declarată in regiunea Sopot, aici fiind inchise şcolile. In afară de această regiune, autorităţile i-au sfătuit pe oameni să nu se deplaseze in regiunile Haskovo şi Kardjali, Iambol şi Sliven, Veliko Tărnovo, Samokov şi Pirdop. (Newsin)

AMENINŢARE. Trei nave americane de război au fost pe punctul de a deschide focul asupra a cinci nave iraniene, in Golful Persic, după ce forţele iraniene au efectuat manevre de ameninţare. Incidentul a avut loc sămbătă, in strămtoarea Ormuz, o zonă foarte importantă pentru transportul de petrol in Golful Persic. Militarii americani acuză că vasele iraniene s-au apropiat pănă la 200 de metri de navele lor, calificănd incidentul drept o "serioasă provocare".

×
Subiecte în articol: externe