x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    22 Ian 2008   •   00:00

22 ianuarie 2008: Comisia Europeană nu se opune partici­pă­rii Bulgariei la gazoductul ruso-ita­lian South Stream, concurentul proiectului european Nabucco

UNDĂ VERDE. Comisia Europeană nu se opune partici­pă­rii Bulgariei la gazoductul ruso-ita­lian South Stream, concurentul proiectului european Nabucco, a declarat Ferran Tarradellas, pur­tă­torul de cuvânt al executivului european, citat de AFP. “Dacă va fi construit, va transporta gaze de la un furnizor tradiţional – Rusia. Prin urmare, este un proiect complementar”, a continuat responsa­bilul european. În schimb, Tarra­dellas a ţinut să sublinieze faptul că “proiectul Nabucco va alimenta regiuni diferite şi este considerat de către Comisia Europeană un proiect prioritar. Celelalte proiec­te, nu”. La proiectul Nabucco participă cinci ţări – Turcia, România, Bulgaria, Ungaria şi Austria.

 

RĂZGÂNDIRE. Rusia nu va exercita presiuni asupra Poloniei în privinţa scutului antirachetă şi nici asupra celorlalte ţări est-euro­pene vizate de acest proiect, a de­cla­rat ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov (foto dreapta), la Moscova, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu omologul său polonez, Radoslaw Sikorski. Lav­rov a spus că ştie că Polonia va lua împreună cu SUA o “decizie ba­za­tă, înainte de toate, pe interesele propriei se­cu­rităţi”, însă speră ca Varşovia “să ţină cont, în luarea respectivei decizii, de securitatea întregii Eu­ro­pe”. Proiectul insta­lă­rii scutului american antirachetă în Europa, destinat contracarării unui eventual atac din partea Iranului – ţară aflată pe “lista neagră” a Washingtonului, în ceea ce priveşte terorismul – a atras până acum o opoziţie vehementă din partea Rusiei, care nu vede cu ochi buni extinderea NATO în apropierea graniţelor sale.

 

MUŞAMALIZATĂ. Au­to­rităţile chineze au muşamalizat ancheta în cazul decesului a zece muncitori, pentru a nu întârzia lucrările la stadionul ce va găz­dui în luna august Jocurile Olim­pice, dezvăluie Sunday Times. Potrivit publicaţiei britanice, oficialii de la Beijing au plătit familiilor victi­me­lor despăgubiri uriaşe, de până la 30.000 de do­lari, pentru a evita izbucnirea unui scandal.

×
Subiecte în articol: externe