x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    28 Ian 2008   •   00:00

28 ianuarie 2008

OBAMA DÅ LOVITURA. Senatorul democrat Barack Obama, contracandidatul fostei Prime Doamne a Americii la prezidentialele din noiembrie, a obtinut o victorie zdrobitoare in alegerile primare din Carolina de Sud, obtinand 55% din voturi, in timp ce Hillary Clinton a castigat doar 27%. Acesta victorie ii era necesara lui Obama, pentru a se mentine in cursa pentru investitura democrata. Dupa succesul initial din statul Iowa, Obama a fost intrecut de Clinton in New Hampshire si Nevada si avea neaparata nevoie de o victorie in Carolina de Sud, ca sa mai recupereze din decalajul care l-ar fi descalificat din cursa pentru Casa Alba.


SUHARTO A MURIT. Fostul dictator indonezian, Suharto (foto), a murit ieri, la Jakarta, la varsta de 86 de ani, din cauza unei insuficiente multiple de organe, au anuntat medicii sai, care il ingrijeau de peste trei saptamani, de cand fusese internat. Cel de-al doilea presedinte al Indoneziei, Suharto, s-a retras de la putere in 1998, la presiunea manifestatiilor, dupa ce condusese tara cu o mana de fier timp de 32 de ani. Este cunoscut ca fiind "parintele dezvoltarii" Indoneziei, dar si ca cel mai corupt lider din lume. El si familia sa au acumulat intre 15 si 35 de miliarde de dolari. Acuzat de coruptie, el a fost inculpat in 2000 pentru deturnare de fonduri publice in valoare de aproximativ 150 de milioane de dolari, dar a scapat de justitie in 2006, din motive medicale. Potrivit Bancii Mondiale, Suharto ar fi deturnat intre 0,6 si 1,3% din PIB-ul Indoneziei in timpul cat a condus tara.

 

 

BULGARII N-O VOR. Lo­cui­torii din Burgas, cel de-al pa­trulea oras ca marime din Bulga­ria, au protestat ieri fata de construc­tia conductei de petrol, conform acordului South Stream, incheiat saptamana trecuta de catre autoritatile bulgare cu pre­se­dintele rus, Vladimir Putin, conducta ce ar urma sa treaca prin ora­sul lor, informeaza Novinite.com. “Conducatorii nostri au vandut Bulgaria. Nu transfor­mam Burgas intr-un al doilea Cernobil”, scria pe pancartele protestatarilor. Prese­dintele tarii, Gheor­ghi Parvanov, i-a asigurat ca sanatatea lor nu va fi pusa in pericol din cauza construirii conductei. Bulgaria, Grecia si Rusia au convenit sa construiasca o conducta de petrol intre Burgas si Alexandroupolis.

 

ATENTAT DEJUCAT. O grupare de extremisti islamisti din Frankfurt planuia sa comita un atac sinucigas in Germania, a dez­va­luit chiar persoana care urma sa devina terorist sinucigas, dar care a fost prinsa de politie si a devenit informator, scrie El Pais. Celula din Frankfurt era una dintre gru­pa­rile din mai multe orase euro­pe­ne care aveau ordine sa atace tinte din Spania, Franta, Portugalia, Ge­rmania si Marea Britanie. Mar­turia aceluiasi informator, retinut la Barcelona acum doua sapta­mani, a condus la arestarea a 14 persoane originare din sudul Asiei, care planuiau sa atace metroul orasului si alte tinte din Europa.


PRINS DUPÅ ZECI DE ANI. Un mafiot rus, aflat pe lista FBI a celor mai cautate persoane din lume, a fost arestat, joi, la Moscova, in fata hotelului World Trade Center. Semion Mogilovici si-a continuat in tot acest timp afacerile ilegale, el fiind prins chiar in mijlocul unei intalniri cu partenerii sai. Impreuna cu el, a fost arestat si un multimilionar rus, Vladimir Nekrasov, scrie The Guardian. FBI spun ca Mogilevici este o figura importanta in mafia internationala. El era cautat in Statele Unite pentru afaceri ilegale si frauda. Supranumit The Brainy Don ("seful inteligent"), el e licentiat in economie. In anii ‘70 a intrat in Mafie. A locuit o vreme in Marea Britanie, SUA si Canada, apoi, in anii ‘90, si-a transferat toate afacerile in Ungaria. Mare parte din banii sai au fost spalati in Londra. Mogilevici a ajuns pe lista celor mai cautati oameni de catre FBI in anul 2003.


BULGARIA, PEDEPSITÅ. Comisia Europeana a inghetat fondurile alocate Bulgariei pentru refacerea infrastructurii, dupa ce cativa oficiali bulgari, intre care si directorul Directiei fondurilor europene, Liubomir Lilov, au fost prinsi luand mita 12.000 de euro din partea proprietarului unui teren situat in apropierea unei autostrazi aflate in constructie.

×
Subiecte în articol: externe