x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    31 Ian 2008   •   00:00

SUA. Senatorul republican John McCain a câştigat alegerile primare din statul Florida, deta­şându-se faţă de ceilalţi candidaţi republicani la nom

PACTUL DE IMIGRAŢIE. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a pledat pentru un “pact european privind imigraţia”, afirmând că acest dosar va fi una dintre priorităţile preşedinţiei franceze a Uniunii Europene, care va începe la 1 iulie, relatează AFP. Acest proiect presupune ca fiecare ţară UE să interzică regularizări masive ale situaţiei imigranţilor fără acte, fără a avea autorizaţia celorlalte.

 

DISPĂRUŢI PE DUNĂRE. Patru români sunt daţi dispăruţi, după ce şalupa în care se aflau s-a scufundat ieri în Dunăre, în apropiere de localitatea Rackeve, la sud de Budapesta, informează Mediafax. Alţi trei tineri aflaţi la bordul ambarcaţiunii au reuşit să înoate până la mal. Scafandrii ungari s-au alăturat căutărilor. Grupul încerca probabil să treacă fluviul Dunărea, de pe Insula Csepel spre oraşul Rackeve.

 

SUA. Senatorul republican John McCain a câştigat alegerile primare din statul Florida, deta­şându-se faţă de ceilalţi candidaţi republicani la nominalizare în cursa pentru Casa Albă. Ana­liş­tii sunt de părere că, o dată cu victoria de marţi sea­ră a lui McCain, favoritul re­publica­ni­lor, Rudy Giuliani, este ca şi scos din cursă. Din ta­bă­ra demo­craţilor, senatorul Hil­lary Clinton a câşti­gat cu uşu­rinţă cursa din Florida, care nu a fost marcată de o campanie activă din cauza unei dispute între organi­zaţia centrală şi filialele locale ale Partidului De­mocrat. (A.A.)

 

REPUBLICA MOLDOVA. Curtea de Apel din oraşul Cahul a decis ieri că preotul român Ionel Bâgea, expulzat la sfârşitul lui 2007 din R. Moldova, nu este vinovat de încălcarea regimului de şe­dere, aşa cum indica verdictul pri­mei instanţe judecătoreşti. Avoca­tul lui spune că hotărârea e de­fini­tivă şi irevocabilă şi că, în baza de­ciziei, în mod normal ar trebui ca preotul Bâgea să poată reveni în R. Moldova, la Mi­tro­polia Basarabiei, la Biserica din lo­calita­tea Vadul lui Isac din ra­io­nul Ca­hul. (V.C.)

 

BERLUSCONI, ACHITAT. Fostul premier italian Silvio Ber­lus­coni a fost achitat ieri în cazul acuzaţiilor referitoare la falsifica­rea bilanţului contabil pentru vân­zarea companiei alimentare SME, justiţia apreciind că infracţiunea “nu mai există”. El a fost achitat pe baza unei legi noi ce dezincri­mi­nea­ză falsificarea bilanţului contabil. (A.A.)

 

CONTRACT ONORAT. Compania britanică de armament BAE Systems a livrat primele şapte prototipuri dintr-un sistem de comunicare militar mobil (MOKYS) către Ministerul Slovac al Apărării, se arată într-un comunicat. După o serie de teste efectuate cu succes, vehiculele blindate TATRAPAN-ul Slovak şi RG-32M de la BAE Systems, echipate cu sistemul comunicare şi informare MOKYS, au fost încredinţate Ministerului Slovac al Apărării, în cadrul unei ceremonii oficiale în oraşul Prestov.


RåU ÎN ZBOR. O cursă Air Canada de la Toronto la Londra a fost deviată, iar copilotul a trebuit să fie scos cu forţa din avion în urma unei căderi nervoase, informează Daily Mail. Bărbatului i s-a făcut rău în timpul zborului, dar în nici un moment nu au fost puse în pericol vieţil pasagerilor sau ale celorlalţi membri ai echipajului.. Purtătorul de cuvânt al companiei Air Canada nu a confirmat dezvăluirile publicaţiei britanice, dar nici nu le-a infirmat, declarând doar că “informaţiile despre problemele personale ale angajaţilor companiei sunt confidenţiale”. Avionul a aterizat în siguranţă pe aeroportul Shannon, în Irlanda, unde personalul medical i-a oferit copilotului îngrijiri. Pasagerii au fost cazaţi la mai multe hoteluri din Shannon, cursa ajungând la Londra cu opt ore întârziere.


ENGLEZII NU MAI FAC FAŢå. Centrul britanic de spionaj nu poate face faţă numărului mare de operaţiuni antiteroriste, se arată într-un raport citat de Reuters. Din cauza lipsei de resurse, Centrul de Comunicaţii al Guvernului (GCHQ), instituţia de monitorizare a informaţiilor, nu poate sprijini în mod adecvat serviciile de securitate în lupta împotriva terorismului.


HODORKOVSKI, ÎN GREVA FOAMEI. Fostul proprietar al companiei Iukos, Mihail Hodorkovski, aflat în închisoare, a declarat, într-o scrisoare către procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika, că va intra în greva foamei, în spirit de solidaritate cu fostul vicepreşedinte al companiei, Vladimir Aleksanian, grav bolnav, relatează agenţia Interfax. “Trebuie să părăsesc cadrul legal şi să vă informez că declanşez o grevă a foamei”, scrie Hodorkovski, cerându-i procurorului să intervină pentru a-l salva pe Aleksanian, aflat şi el în închisoare. “Sper că instituţia pe care o conduceţi va lua o decizie prin care Aleksanian va primi garanţii că va rămâne în viaţă şi că va primi îngrijiri medicale”, a încheiat Hodorkovski.

×
Subiecte în articol: externe