x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    01 Feb 2008   •   00:00

1 februarie 2008

PRECEDENT. Eventuala recunoaştere a independenţei provinciei Kosovo va crea posibilitatea autodeterminării şi pentru Transnistria, a afirmat Evgheni Şevciuk, preşedintele Parlamentului de la Tiraspol, într-un interviu acordat cotidianului Kommersant. "Dacă vor recunoaşte acel teritoriu (...) se va pune următoarea întrebare: de ce nu au şi cetăţenii Transnistriei acest drept, căci şi ei trăiesc în Europa şi s-au pronunţat în favoarea independenţei?", a continuat Şevciuk. El nu a exclus nici posibilitatea formării unui stat comun cu Republica Moldova.


VIZE SIMPLIFICATE. Parlamentul European a aprobat ieri extinderea regimului simplificat de control al vizelor la frontierele externe ale Bulgariei, României şi Ciprului, precizează un comunicat al PE. România şi Bulgaria vor fi obligate să permită intrarea sau tranzitul pe teritoriul lor, fără formalităţi suplimentare, pentru cetăţenii ţărilor non-UE care deţin vize eliberate de state din spaţiul Schengen sau de Cipru.


CASTRO A PIERDUT. Liderul cubanez Fidel Castro a fost învins de fratele şi succesorul său, Raul, în alegerile parlamentare de la 20 ianuarie organizate în Cuba. Potrivit rezultatelor oficiale, "El Comandante" a obţinut 98,3% din voturi, realizând cel mai bun scor al alegerilor şi având mari şanse să fie desemnat oficial în fruntea statului.

 

A DEMISIONAT. Premierul Muntenegrului, Zeljko Sturanovici, a anunţat ieri că demisionează din motive de sănătate. Într-o scrisoare transmisă preşedintelui Parlamentului, Sturanovici susţine că urmează un tratament care necesită “o diminuare a angajamentelor profesionale”. Sturanovici a fost ales în fruntea Guvernului în noiembrie 2006. În ianuarie 2007, el a anunţat că are o tumoare la plămâni.



OBAMA, UN NOU RECORD. Senatorul Barak Obama, unul dintre candidaţii Partidului Democrat la nominalizarea pentru alegerile prezidenţiale, se laudă cu cea mai mare sumă de bani pe care a reuşit să o strângă într-o singură lună – 32 de milioane de dolari. Fondurile au fost adunate în ianuarie de la 650.000 de donatori, a precizat directorul campaniei lui Obama, David Plouffe. Cifra anunţată ieri este un record absolut pentru toţi candidaţii americani. Banii vor fi folosiţi de către Obama pentru a transmite mesaje electorale la radio sau spoturi televizate în cele 22 de state care vor vota săptămâna viitoare.



UNICEF. Astăzi, România preia funcţia de vicepreşedinte al Biroului Executiv al UNICEF, informează Ministerul român de Externe. Potrivit unui comunicat de presă, România preia, în cadrul actualei sesiuni a Biroului Executiv, rolul de facilitator pentru decizia privind adoptarea Strategiei UNICEF privind Protecţia Copilului.



ELIBERAT CONDIŢIONAT. Liderul opoziţiei georgiene Irakli Okruaşvili a fost eliberat condiţionat de autorităţile franceze. El urmează să fie supus unei audieri de extrădare la 27 februarie. Cel puţin până la această dată, georgianul nu poate părăsi teritoriul francez. Georgia a cerut extrădarea lui Okruaşvili, fost ministru al Apărării, acuzat de corupţie de către preşedintele Mihail Saakaşvili. Liderul opoziţiei georgiene a fost ţinut în închisoarea Sante din Paris, de la transferul său din Germania în Franţa, la începutul lui ianuarie.


EXCLUS DIN PPE-DE. Europarlamentarul britanic Daniel Hannan va fi exclus din grupul PPE-DE (grupul Partidului Popular European –Democraţii Europeni, n.r.), din Parlamentul European, în urma unor comentarii făcute. Ieri, el a comparat stilul preşedintelui Legislativului european, Hans-Gert Poettering, de a conduce sesiunea plenară cu dictatura lui Adolf Hitler. Potrivit unui comunicat citat de Mediafax, Hannan, membru al Partidului Conservator britanic (care face parte din PPE-DE), a fost acuzat de remarci “incompatbile cu valorile grupului PPE-DE”. “Voi cere grupului să procedeze la excluderea lui Hannan, în conformitate cu procedurile noastre şi după consultarea cu membrii delegaţiei britanice”, a declarat preşedintele PPE-DE, Joseph Daul.



CANADA PUNE CONDIŢII NATO. NATO va face tot posibilul pentru a satisface condiţiile Canadei în contextul menţinerii trupelor canadiene în Afganistan şi după 2009, a declarat purtătorul de cuvânt al Alianţei, James Appathurai. Anunţul vine la câteva zile după ce premierul canadian, Stephen Harper, a avertizat că ţara îi va retrage pe cei aproximativ 2.500 de militari din sudul Afganistanului, dacă NATO nu va trimite cel puţin 1.000 de militari ai altor ţări în regiunea Kandaharului şi dacă forţele canadiene nu vor fi dotate cu elicoptere şi avioane fără pilot pentru a face faţă talibanilor într-o zonă atât de periculoasă.

 

GIULIANI ŞI EDWARDS S-AU RETRAS. Republicanul Rudolph Giuliani, fost primar de New York şi candidat la nominalizarea pentru alegerile prezidenţiale din SUA, a anunţat ieri că se retrage din cursă. Motivul invocat a fost rezultatul slab înregistrat la alegerile primare din Florida. Şi democratul John Edwards şi-a anunţat retragerea, după rezultatele obţinute la caucusurile din statul Florida.  

×
Subiecte în articol: externe