x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    02 Feb 2008   •   00:00

NEPREGĂTIŢI. Pentagonul nu este pregătit să răspundă unui atac chimic, biologic sau nuclear catastrofal asupra SUA, americanii fiind expuşi riscului, a anunţat Comisia Gărzii şi Rezervelor Naţionale, un grup independent de cercetare din cadrul Congresului. În timp ce Pentagonul elaborează planuri complete pentru operaţiuni peste Ocean, planurile sale de posibilă acţiune în cazul unui atac în interiorul SUA sunt inadecvate, susţine comisia, citată de Reuters şi preluată de Mediafax.

 

RAPORT HRW. Raportul pe 2007 privind drepturile omului al organizaţiei Human Rights Watch nu analizează direct si­tu­a­ţia din România, dar o men­ţi­o­nează într-o serie de episoade controversate, printre care cazul extrădărilor extraordinare ale CIA şi incidentele în care au fost implicaţi jandarmii din Kosovo, informează Mediafax.

 

ITALIA. Preşedintele Se­natului italian, însărcinat de şeful statului, Giorgio Napolitano, să ajungă la un acord cu partidele politice referitor la legea electorală, a reluat ieri-dimineaţă negocierile. Franco Marini şi-a început ziua cu o discuţie cu ecologiştii şi încă alte şapte formaţiuni politice erau aşteptate ieri la negocieri. Misiunea lui Marini este una foarte dificilă, întrucât poziţiile formaţiunilor de dreapta şi stânga sunt foarte diferite.

 

TARLEV, SUSPICIOS. Premierul moldovean, Vasile Tarlev , consideră că 60 de decizii de condamnare emise în 2007 de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului împotriva Republicii Moldova sunt prea multe. El a cerut ministrului Justiţiei expertizarea fiecărei decizii CEDO şi a fiecărei plângeri depuse de către cetăţenii moldoveni. Premierul vrea o analiză detaliată a acestor cazuri – cine este vinovat şi cine va restitui prejudiciile stabilite de CEDO, dar şi care este prejudi­ciul de imagine pe care îl va suporta Republica Moldova. (V.C.)

 

CU OCHII-N PAIŞPE. Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a cerut Serviciului de Informaţii şi Securitate să-şi intensifice activitatea în contracararea finanţărilor ilicite de peste hotare a partidelor politice şi a presei. Pentru Voronin, rolul presei şi al partidelor de opoziţie este foarte important într-o societate democratică, dar numai în condiţiile în care activitatea acestora nu este îndreptată împotriva statului. (V.C.)

×
Subiecte în articol: externe