x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    09 Feb 2008   •   00:00

9 februarie 2008

PUTIN - SUA relansează cursa "înarmării‘‘
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a menţionat ieri bazele americane din România şi Bulgaria, în cadrul unui discurs în care a precizat că Moscova nu se va lăsa atrasă în ceea ce el a numit "o nouă cursă globală a înarmării‘‘, informează Reuters, citată de Mediafax. "Noi ne-am retras bazele din Cuba şi Vietnam. Ce am obţinut? Noi baze americane în România şi în Bulgaria. O a treia regiune de apărare antirachetă în Polonia, acolo unde este construită‘‘, a spus Putin într-un discurs susţinut în Consiliul de Stat. Preşedintele rus a sporit bugetul apărării în cei opt ani de mandat şi a aprobat exerciţii militare la scară largă, criticând ceea ce consideră o intensificare a prezenţei NATO la graniţele Rusiei şi proiectul scutului american antirachetă.

 

 

ALEGERI MONITORIZATE. După ce Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a refuzat să participe la monitorizarea alegerilor prezidenţiale din luna martie, din Rusia, Consiliul Europei a anunţat că va trimite observatori acolo, din partea Adunării sale Parlamentare (APCE). Refuzul OSCE fusese motivat prin restricţiile nejustificate impuse de către Moscova observatorilor săi, inclusiv prin întârzierea sau chiar refuzul acordării de vize de intrare în Rusia. Echipa de observatori a APCE a declarat că nu va considera alegerile corecte dacă nu li se vor oferi tuturor candidaţilor şanse egale. Opozanţii Kremlinului au sesizat, în repetate rânduri, organismele europene, privind dominaţia acestuia asupra posturilor de radio şi televiziune, în favoarea campaniei electorale a favoritului preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, creditat, de departe, cu cele mai multe şanse de a ieşi învingător. 

 

ATAC UCIGAŞ.  O tânără studentă a deschis focul, ieri,  într-un institut tehnic din Baton Rouge, în statul american Louisiana, provocând moartea a două persoane, apoi s-a sinucis. În momentul sosirii poliţiei în campus, "un ofiţer a descoperit cadavrele a trei persoane într-o clasă. Unul dintre ele era cel al persoanei care deschisese focul şi se pare că a ea a împuşcat alte două tinere în clasă", a explicat pentru CNN sergentul Don Kelly, din cadrul poliţiei din Baton Rouge.Este al treilea incident cu arme de foc în ultimele 24 de ore în Statele Unite şi al doilea într-o şcoală. Joi, o profesoară a fost grav rănită după ce soţul său a deschis focul asupra sa, într-o şcoală primară din Portsmouth, statul Ohio (nord), apoi s-a sinucis.



CONCURS FOTO - Soldatul american, câştigător
Cea de-a 51-a ediţie a Concursului Internaţional de fotografie de presă şi-a desemant câştigătorii. Marele Premiu a fost obţinut de britanicul Tim Hetherington, cu imaginea unui soldat american din Afganistan. Anul acesta, peste 5.000 de fotografi din 125 de ţări şi-au trimis operele (în total 80.536 de fotografii), cu 12,5% mai mult faţă de ediţia precedentă. La cele zece categorii au fost declaraţi câştigători 59 de fotografi din ţări precum Australia, Bulgaria, Canada, Columbia, Danemarca, Ungaria, Israel, Italia, Japonia, China, Polonia, Portugalia, Rusia, Africa de Sud, Spania, Marea Britanie, SUA şi Zimbabwe. (A.V.P.)



×
Subiecte în articol: externe