x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    15 Feb 2008   •   00:00

15 februarie 2008

INTERVIU. Într-un interviu acordat publicaţiei EurActiv, europarlamentarul socialist Corina Creţu trage un semnal de alarmă referitor la faptul că Tratatul de reformă al UE “a fost uşor ratificat” în România, trecând neobservat. În opinia europarlamentarului român, nu este prea târziu pentru o campanie de informare asupra lui. Corina Creţu propune totodată soluţii pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi crede că este necesară o legislaţie unică la nivel european în domeniul muncii. (Mai multe pe www.jurnalul.ro)

 

BAE SYSTEMS. Fostul premier britanic Tony Blair a exercitat presiuni în decembrie 2006 pentru abandonarea de către Biroul pentru Fraude Grave (SFO) a anchetei privind acuzaţiile de corupţie într-un contract de armament semnat între compania BAE Systems şi Arabia Saudită. Dez­văluirea a fost făcută ieri de avocatul Dinah Rose, reprezentantul unor organizaţii neguverna­mentale din Marea Britanie,  în faţa Înaltei Curţi de Justiţie de la Londra. Semnat în 1985, contractul militar între Londra  şi Ryad presupunea vânzarea, de către BAE Systems,  a 72 de avioane Eurofighter  Arabiei Saudite. (Anca Aldea)

 
 
SEISM. Un cutremur de pământ cu o magnitudine de 6,5 grade pe scara Richter, urmat la două ore de o replică puternică, de 6,4 grade, s-a înregistrat ieri în largul coastelor Insulei Peloponez, a anunţat Institutul Geodinamic al Observatorului din Atena. Atât epicentrul seismului iniţial, cât şi cel al replicii au fost localizate în Marea Ionică, la 225 de kiometri depărtare de capitala Greciei, în sudul coastelor Methoni, în extremitatea sud-vestică a Peloponezului. Cutremurul, resimţit şi la Atena, a durat 15 secunde. Nu au fost semnalate victime sau pagube materiale.


CAUZE NATURALE. Din primele date ale autopsierii cadavrului opozantului georgian, miliardarul Badri Patarkaţişvili (foto), reiese că a murit "din cauze naturale", cel mai probabil din cauza unui atac de cord, aşa cum anunţase iniţial şi familia sa. Zvonurile privind o "moarte suspectă", ca aceea a fostului agent KGB Alexander Litvinenko, care a fost otrăvit cu Poloniu, au fost înlăturate.


TRATAT CU CÅNTEC. Pentru ca Franţa să ratifice noul Tratat european de la Lisabona, Guvernul francez a fost nevoit să prezinte un proiect de lege pentru modificarea Constituţiei. Legea care autorizează ratificarea Tratatului, purtând semnătura preşedintelui ţării, Nicolas Sarkozy, a fost publicată ieri în Monitorul oficial (Journal officiel). Textul a fost adoptat definitiv la 8 februarie de către Parlamentul francez, reunit în Congres la Versailles. Sarkozy s-a felicitat pentru votul Parlamentului în favoarea Tratatului, însă metoda aceasta a fost criticată de către unele partide, atât de stânga, cât şi de dreapta, care ar fi vrut organizarea unui nou referendum pentru adoptarea tratatului.

×
Subiecte în articol: externe