x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    12 Mar 2008   •   00:00
Info
Sursa foto: Michel Gangne/

12 martie 2008: Cu ocazia zilei Internaţionale a Francofo­niei, din 20 martie, autorităţile ro­mâne vor organiza diferite ma­ni­festaţii culturale şi diplomatice

FRANCOFONIE. Cu ocazia zilei Internaţionale a Francofo­niei, din 20 martie, autorităţile ro­mâne vor organiza diferite ma­ni­festaţii culturale şi diplomatice pentru care Ministerul Afacerilor Externe va cheltui 700.000 de lei (circa 200.000 de euro). Banii sunt pentru cazarea şi transpor­tul intern sau internaţional al ar­tiş­tilor, publicitate, închirierea spa­ţiilor, diurne legale etc. (Elena Stan)

 

ÎNVĂŢĂMINTE. Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy (foto), a spus că va trage în­vă­ţă­minte după alegerile locale, în ur­ma că­ro­ra Uniunea pentru o Miş­care Po­pulară ar putea înregistra pierderi, relatează Reuters. Opo­zi­ţia socialistă a obţinut unele vic­torii importante în primul tur al alegerilor locale, existând posibilitatea câştigării funcţiei de primar al Parisului, în al doilea tur.

 

APĂ OTRĂVITĂ. Militarii americani care s-au îmbolnăvit în Irak s-ar fi putut contamina din apa netestată şi posibil poluată, furnizată de unul dintre principalii subcontractori ai armatei americane, grupul Halliburton, arată un raport al Pentagonului. Soldaţii de la cinci baze militare diferite au suferit de abces, infecţii cutanate, diaree şi alte afecţiuni, după ce au utilizat apa nepotabilă, descrisă de aceştia ca fiind colorată şi pestilenţială, pentru a se spăla şi pentru a-şi spăla rufele. Inspecţia generală efectuată de Departamentul american al Apărării a descoperit probleme privind calitatea apei, între 2004 şi 2006, la cele cinci baze, dintre care trei erau alimentate de Halliburton.

 

PAKISTANUL ÎN­SÂN­GE­RAT. Cel puţin 24 de persoane au fost ucise şi peste 100 rănite într-un dublu atentat, în Pakistan, la Lahore, scrie AFP. Două maşini-capcană au explodat, prima fiind un camion, în faţa unei clădiri a poliţiei federale. Acest atentat a făcut cele mai multe victime şi pa-gube materiale. Celălalt vehicul-capcană a explodat într-o suburbie a oraşului, ucigând trei persoane, între care doi copii. Clădirea Agenţiei Federale de Investigaţii (FIA) din Lahore, unde lucrează peste 250 de angajaţi, a fost distrusă în mare parte. Atacul s-a produs la ora la care oamenii veneau la birou. Explozia a fost atât de puternică, încât a fost resimţită ca o undă seismică de amploare, pe o arie extinsă. În ultimii ani, Pakista­nul a fost lovit de un val de atentate sinucigaşe, care au vizat obiective de securitate.

×
Subiecte în articol: externe