x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

31 Mar 2008   •   00:00

31 martie 2008



REFUZ. Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat sâmbătă cu privire la "un eşec" al aderării Macedoniei la Alianţa Nord-Atlantică, prevăzută în cursul reuniunii la nivel înalt, care va avea loc la Bucureşti între 2 şi 4 aprilie. Grecia a avertizat că va respinge prin veto, la Bucureşti, aderarea Macedoniei la NATO, dacă Skopje refuză un compromis privind denumirea sa oficială. Macedonia a aderat în 1993 la ONU sub denumirea de "Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei". Grecia nu recunoaşte denumirea de Macedonia, motivând că această regiune face parte din patrimoniul său istoric naţional, informează AFP.


DALAI LAMA. China l-a acuzat din nou pe liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama (foto), că agită spiritele în Tibet, transmite Deutsche Welle. Potrivit agenţiei publice de ştiri Xinhua, poliţia a arestat 26 de oameni după ce a descoperit, într-o mănăstire din sud-vestul Tibetului, arme, muniţie şi explozibili. Între timp, şeful comisiei tibetane pentru minorităţi etnice, Danzeng Langje, a fost concediat, iar forţele de securitate chineze au izolat zone extinse din capitala Tibetului în urma noilor proteste.


ÎN SCHENGEN.
Controalele de frontieră au dispărut la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică în aeroporturile din opt ţări din Europa Centrală şi Malta, informează AFP, preluată de Rompres. Abolirea controalelor în traficul aerian a consfinţit extinderea zonei Schengen cu nouă ţări noi membre ale UE după deschiderea frontierelor lor terestre şi maritime la 21 decembrie 2007.


ADIO MUGABE? Electoratul din Zimbabwe s-a înghesuit sâmbătă la urne pentru a-şi alege preşedintele. Aflat în fruntea ţării de 28 de ani, Robert Mugabe, în vârstă de 84 de ani, a sperat în al şaselea mandat, însă Mişcarea pentru Schimbare Democratică (de Opoziţie) a fost cea care şi-a anunţat ieri victoria. Peste tot în ţară, susţinătorii Opoziţiei au sărbătorit victoria pe străzi cu afişe şi dansuri tradiţionale.


IRAK. Interdicţia de circulaţie în Bagdad a fost prelungită ieri pe termen nedefinit, ca urmare a unei decizii a comandamentului armatei, informează Deutsche Welle. Această măsură este o reacţie la luptele violente dintre forţele de securitate şi miliţiile şiite ale clericului radical Moqtada Sadr. Aviaţia SUA a bombardat din nou ţinte din Basra, situat în sudul Irakului, iar pentru prima dată a fot implicată şi artileria britanică. La Bagdad, cele mai intense schimburi de focuri s-au dat în jurul aşa-numitei Zone verzi, cartierul guvernamental din capitala irakiană.

×
Subiecte în articol: externe