x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

05 Mai 2008   •   00:00

5 mai 2008

FURAT DIN STASI. O ban­dă de hoţi a intrat clandestin în sediul fostei poliţii secrete a RDG (Republica Democrată Germană), STASI, din Berlin, de unde a furat un portret al liderului bolşevic Vladimir Lenin şi un telefon vechi, informează Reuters. Hoţii au furat şi alte obiecte, aparent fără va­loare economică, interesante doar pentru colecţionari, între care şi o brichetă de cărbune, cu inscripţia “30 de ani de RDG” şi o crosă de hochei pe gheaţă de la Moscova. Fostul sediu al STASI găzduieşte în prezent un muzeu.

 
ATENTAT LA PRIMA DOAMNĂ. Soţia preşedintelui irakian, Jalal Talabani, a scăpat ieri, ca prin minune, vie şi nevătămată dintr-un atentat, în timp ce convoiul de maşini care o însoţeau în Bagdad a călcat un dispozitiv exploziv improvizat, aşezat pe stradă. Patru dintre gărzile ei de corp au fost însă rănite. Poliţia irakiană a declarat că atentatul ar fi vizat, de fapt, un convoi militar care urma să treacă prin acea zonă şi, după toate aparenţele, aten­tatul pare a fi fost pus la cale de insurgenţii irakieni.

 
DERBY HILLARY – OBAMA. Calul pe care a pariat Hillary Clinton, candidata demo­crată la alegerile prezidenţiale, la derby-ul din Kentucky a terminat cursa pe locul al doilea, dar a căzut şi s-a rănit atît de rău, încît a trebuit să fie eutanasiat. În schimb, calul pe care a pariat contracandidatul său, Barack Obama, a cîştigat derby-ul.


CORUPŢIE.
Premierul israelian Ehud Olmert a fost interogat de Poliţia pentru combaterea fraudelor într-un caz de corupţie "nou" şi "grav", relatează AFP. Televiziunea israeliană nu a dat detalii referitor la anchetă, ca urmare a interdicţiilor impuse de Justiţie, dar a precizat că "suspiciuni grave planează asupra lui Olmert în acest nou caz" de corupţie, deosebit de grav. Citînd surse judiciare, aceasta a precizat că, dacă aceste suspiciuni se confirmă, Olmert ar putea fi obligat să demisioneze. Procurorul Israelului, Menahem Mazouz, ceruse Poliţiei joi să îl interogheze pe Olmert conform procedurilor de urgenţă, "în 48 de ore".


CURAJ.
Un britanic de 42 de ani a devenit erou în urma unui accident de autocar, în Egipt, ajutînd mai multe persoane să iasă din vehicul înainte ca acesta să explodeze, scrie The Sun. Phillip Palmer, care călătorea împreună cu soţia sa, Sandra, şi-a riscat viaţa ajutînd cîţiva dintre cei 29 de răniţi să se îndepărteze de autocarul care luase foc. Accidentul a avut loc joi dimineaţă, în timp ce autocarul se deplasa dinspre Sharm el-Sheikh către Piramide.


TRUPE. Trupele suplimentare ruse trimise în Abhazia, regiune separatistă a Georgiei, au ajuns de la 2.000 la 3.000 de persoane, a anunţat Ministerul rus al Apărării, citat de AFP. Ministerul a precizat că acei 1.000 de soldaţi trimişi suplimentar vor acţiona în cadrul strict al Forţei de menţinere a păcii.

×
Subiecte în articol: externe