x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Sînziana Stancu    |    22 Mai 2008   •   00:00

22 mai 2008



BUSH DĂ MOBILE ÎN CUBA. Preşedintele american George Bush a anunţat că îşi va schimba (în bine, n.r.) politica faţă de Cuba, relaxînd embargoul economic pe care i l-a pus insulei în urmă cu cîteva decenii. Dar, asta nu însemnă că embargoul va fi ridicat în totalitate, a mai ţinut să precizeze şeful Casei Albe, ci, în funcţie de reformele cu iz democratic pe care Havana, prin vocea lui Raul Castro, fratele mai mic al fostului preşedinte cubanez Fidel Castro, a anunţat că le va face, "strînsoarea" economică din Cuba va slăbi treptat. Pentru început, Bush umblă la "cadourile" pe care le pot face cubanezii emigraţi în Statele Unite rudelor lor din insulă. Astfel, telefoanele mobile au primit undă verde de la Washington, de a fi incluse în aceste pachete. Anticipînd parcă mişcarea "Unchiului Sam", Havana a dat dezlegare la vînzarea telefoanelor mobile cubanezilor.

UE NE RECUNOAŞTE PAŞTELE. Parlamentul European a hotărît ieri ca a doua zi a Paştelui Ortodox să fie recunoscută ca zi de sărbătoare în calendarul său de anul viitor. Pînă acum, doar Paştele Catolic figura în calendarul forului european. Recunoaşterea Paştelui Ortodox a fost impusă de aderarea, în 2007, şi a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, ceea ce a făcut ca numărul ţărilor ortodoxe comunitare să crească.

LACURI. Cutremurul din China, din 12 mai, care a provocat, între altele, alunecări de teren în mai multe zone, a dus la formarae a 18 noi lacuri, din cauza molozului care a blocat curgerea rîurilor. Dacă acest moloz va fi dislocat, revărsarea apelor ar pune în pericol regiunile din aval. Autorităţile chineze au trimis echipe care urmăresc situaţia din zona fiecărui lac şi care pot interveni în caz de pericol de inundaţii.

KENNEDY, ÎNTÎMPINAT DE CÎINI. Senatorul democrat Edward M. Kennedy a fost externat din spitalul din Massachussets, unde fusese internat la sfîrşitul săptămînii trecute, după ce i s-a făcut rău şi se credea că a făcut un atac cerebral. Medicii i-au descoperit însă o tumoare malignă pe creier, după ce i-au făcut biopsia. Kennedy, fratele fostului preşedinte american asasinat, "s-a recuperat remarcabil de repede după biopsie", au precizat surse din spital. La ieşirea din spital, senatorul de 76 de ani a fost întîmpinat de familie, rude şi de o mulţime de prieteni, care l-au încurajat, dar şi cîinii lui, care îi duseseră dorul. Medicii examinează acum şi rezultatele altor teste, pentru a-i pregăti un tratament adecvat.

×
Subiecte în articol: externe