x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Sînziana Stancu    |    18 Iun 2008   •   00:00

18 iunie 2008:Un armistiţiu între Israel şi gruparea Hamas va intra în vigoare începînd de joi, a anunţat un oficial palestinian, care a asistat la negocierile de pace mediate de Egipt

TRUCURI:Berlusconi recuză judecătorii
Avocaţii premierului italian Silvio Berlsuconi au cerut astăzi recuzarea unui judecător care urmează să ia o decizie în procesul în care Berlsuconi şi avocatul britanic David Mills sunt acuzaţi de corupţie, după ce premierul italian a acuzat Curtea de ingerinţe politice. Procurorul general din Milano, Manlio Minale, a respins acuzaţiile lui Berlusconi, declarînd că procesul împotriva premierului s-a desfăşurat “respectînd în totalitate dreptul la apărare şi cu unicul scop de a descoperi adevărul”. Este cea de-a doua încercare în ultimele două zile a avocaţilor premierului de a întîrzia procesul, în care Berlusconi este acuzat că i-ar fi oferit lui Mills 600.000 de dolari în 1997 pentru ca acesta să nu dezvăluie informaţii incriminatoare legate de afacerile lui. Cei doi neagă acuzaţiile.

 
NEGOCIERI DE PACE:Armistiţiu între Israel şi Hamas
Un armistiţiu între Israel şi gruparea Hamas va intra în vigoare începînd de joi, a anunţat un oficial palestinian, care a asistat la negocierile de pace mediate de Egipt. “Cele două părţi au ajuns la o înţelegere, iar armistiţiul va intra în vigoare la 06.00 (06.00 ora Romîniei)”, a precizat oficialul palestinian, care a cerut să îşi păstreze anonimatul. Referitor la ultimele violenţe, oficialul a declarat că ambele părţi au încercat să arate că acceptă armistiţiul ca dovadă a forţei de care dispun, şi nu în urma unor semne de slăbiciune. Armistiţiul urmăreşte încetarea atacurilor cu rachete şi obuze de mortieră lansate din Fîşia Gaza, controlată de Hamas, asupra Israelului, precum şi a raidurilor israeliene din teritoriile palestiniene, precum şi posibilitatea ridicării treptate şi parţiale a blocadei impuse de Israel Fîşiei Gaza anul trecut.

 
UNGARIA:Avocatul Poporului denunţă condiţionarea asistenţei sociale

Decizia autorităţilor locale ungare de condiţionare a asistenţei sociale de munca în folosul comunităţii este discriminatorie faţă de grupuri precum romii, afirmă Avocatul Poporului din Ungaria, Erno Kallai, citat de MTI. El a declarat că măsura luată de autorităţile din regiunea Borsod-Abauj-Zemplen (nord-est) nu doar că încalcă legile şi constituţia, dar este şi discriminatorie şi  argumentează că iniţiativa de a obliga oamenii să muncească pentru a primi asistenţă socială este nedreaptă faţă de oamenii săraci, majoritatea fiind romi. El şi-a exprimat îngrijorarea că aceste măsuri vor contribui la extinderea sărăciei şi discriminării. Kallai a îndemnat Ministerul Justiţiei să le ofere asistenţă legală persoanelor discriminate şi să modifice legea tratamentului egal.


NATO:Consens privind aderarea Ucrainei
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a promis marţi la Kiev că va depune eforturi în favoarea unui consens între cele 26 de state membre ale Alianţei pentru ca Ucrainei să îi fie acordat, în decembrie, statutul de candidat oficial la aderare. “Voi face tot ce pot pentru a crea un consens”, a declarat Scheffer, întrebat dacă Ucraina are şanse să obţină în decembrie acest statut, prin acordarea Planului de Acţiune pentru Aderare (MAP). “Dar eu nu vînd aparate de cafea, nu pot să garantez nimic”, a adăugat el.Statele NATO şi-au luat angajamentul în aprilie, la summitul de la Bucureşti, să admită Ucraina şi Georgia, foste republici sovietice, dar nu au reuşit să se pună de acord privind accesul lor imediat la MAP.Situaţia Ucrainei şi a Georgiei va fi revizuită în decembrie cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor de Externe din cadrul NATO. 

×
Subiecte în articol: externe