25 iulie 2008:Poliţia germană a arestat un bărbat care a trecut de barajele amplasate în jurul unui monument, unde Barack Obama urma să rostească ieri un discurs şi a aruncat cu vopsea roşie din maşina care rula cu viteză mare
CLAUZA. Bundestagul ar putea mandata în toamnă Guvernul german să ceară Consiliului European activarea clauzei de salvgardare pentru Bulgaria, iar ulterior pentru România, dacă nu se soluţionează cazurile de mare corupţie, a declarat pentru NewsIn preşedintele comisiei de afaceri europene, Gunther Krichbaum, referindu-se la recentele rapoarte publicate de Comisia Europeană cu privire la justiţia din România şi Bulgaria. Prin aplicarea clauzei de salvgardare, sentinţele române şi bulgare n-ar mai fi recunoscute în spaţiul UE. "Imediat după revenirea din vacanţa parlamentară vom discuta în comisia de afaceri europene din Bundestag rapoartele Comisiei Europene privind România şi Bulgaria. Ne vom preocupa şi sub aspect parlamentar, anume dacă vom solicita guvernului federal german să ceară în Consiliul European măsuri corespunzătoare", a explicat preşedintele comisiei de afaceri europene. În ceea ce priveşte România, "imaginea este într-adevăr diferită", consideră Krichbaum. Cu toate acestea, deputatul german avertizează că blocarea de către Parlament a dosarelor de mare corupţie riscă să atragă activarea clauzei de salvgardare pe justiţie, mai ales dacă se va fi creat deja un precedent cu Bulgaria. "Dacă se continuă tărăgănarea procedurilor judiciare, cred că trebuie să ne gîndim în mod serios la clauza de salvagardare şi în privinţa României. Va fi un lucru inevitabil, dacă nu se ajunge în curînd la rezultate credibile", a spus Krichbaum. Întrebat ce înţelege prin "curînd", Krichbaum a precizat că "în orice caz ca pînă la sfîrşitul acestui an să înceapă urmărirea penală şi dacă se dovedeşte vinovăţia, să fie pronunţate condamnări.
SOUTHSTREAM. Parlamentul bulgar a ratificat ieri acordul de participare a Bulgariei la proiectul de construcţie a gazoductului Southstream, prin care vor fi livrate gaze ruseşti către Europa, au declarat surse parlamentare, citate de AFP. Acordul a fost aprobat de 140 de de deputaţi, majoritatea de centru stînga, în timp ce 47 de conservatori au votat împotrivă, iar alţi doi parlamentari s-au abţinut. Potrivit deputatului conservator Assen Agov, acordul privind Southstream constituie "un risc pentru securitatea naţională", întrucît proiectul "are un obiectiv politic", de a creşte dependenţa Europei de gazele ruseşti. Participarea bulgară la proiectul de zece miliarde de euro, condus de grupul rus Gazprom şi cel italian ENI, a fost stabilită în timpul unei vizite a fostului preşedinte rus Vladimir Putin în Bulgaria, din ianuarie. Gazoductul va trece pe sub Marea Neagră, urmînd să facă legătura între Rusia şi Bulgaria, unde se va ramifica în două tronsoane, unul către nord-vest, spre Austria, iar altul spre sud, către Grecia şi Italia. Analiştii consideră că Southstream, cu o capacitate anuală de transport de 30 de miliarde de metri cubi de gaze, este un mijloc prin care Rusia îşi poate creşte dominaţia asupra livrărilor de gaze către Europa. Bulgaria participă şi la proiectul de construcţie a gazoductului Nabucco, susţinut de Uniunea Europeană, care urmează să transporte gaze din Orientul Mijlociu şi Asia către UE şi să tranziteze Turcia şi sud-estul Europei, inclusiv România, ocolind Rusia.
SUPRAEVALUAT. Moneda euro este supraevaluată cu 50 la sută în raport cu dolarul, potrivit celebrului indice Big Mac ("Big Mac Index"), publicat de revista britanică The Economist în ediţia sa de ieri. Pentru ca un euro şi un dolar să aibă aceeaşi putere de cumpărare pe ambele maluri ale Atlanticului un euro nu ar trebui să valoreze decît 1,06 dolari, şi nu 1,57 dolari cum este cazul în prezent. În concluzie, potrivit "Big Mac Index", moneda euro este supraevaluată cu 50 la sută în raport cu dolarul.
AMENINŢĂRI. Poliţia şi serviciile secrete sîrbe au sporit măsurile de securitate în cazul preşedintelui Boris Tadici, ministrului Iviţa Dacici, şefului Comisiei pentru Cooperarea cu TPI şi procurorului Vladimir Vukcevici, în urma ameninţărilor cu moartea primite de aceştia după arestarea luni, la Belgrad, a fostului lider al sîrbilor bosniaci Radovan Karadzici, a relatat Blic în ediţia electronică. Karadzici era căutat de TPI de 13 ani, sub acuzaţia de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război. (Mihaela Mătăchiţă)
CONFIRMARE: "Omuleţii
verzi" sînt pe Pămînt
Extratereştrii există şi au vizitat Terra de mai multe ori,
însă aceste realităţi au fost ascunse de guvernele lumii de mai bine de şase
decenii, a declarat al şaselea om care a păşit pe Lună, fostul astronaut american
Edgar Mitchell, citat de site-ul News. Mitchell (77 de ani) a precizat că
persoane de la NASA, care au intrat în contact cu extratereştrii au descris
aceste fiinţe ca fiind "oameni mici şi extrem de ciudaţi", cu un cap
mare şi ochi negri şi largi ca în filmele SF. Mitchell susţine că, dacă aceştia
ne-ar fi fost ostili, am fi dispărut de mult. El a mai afirmat că Roswell a
fost un eveniment real.
COSTUL VIEŢII: Moscova
rămîne cea mai scumpă
Cel mai scump oraş din lume în perioada martie 2007-martie 2008
a rămas Moscova (+6% faţă de 2007), costul mediu al vieţii fiind cu aproape 50%
mai mare decît în New York, Shanghai, Amsterdam sau Madrid, reiese dintr-o
cercetare realizată de firma Mercer, lider mondial în resurse umane şi
consultanţă financiară aferentă, relatează Reuters. Pe locul doi este Tokyo,
iar cel mai ieftin oraş mare este Asuncion (Paraguay). New York a căzut de pe
locul 15 în 2007 pe locul 22 în 2008.
GERMANIA: Obama,
primit cu ostilitate
Poliţia germană a arestat un bărbat care a trecut de
barajele amplasate în jurul unui monument, unde Barack Obama urma să rostească
ieri un discurs şi a aruncat cu vopsea roşie din maşina care rula cu viteză
mare. Bărbatul, în vîrstă de 40 de ani, a fost predat poliţiei şi reţinut
pentru interogatoriu. Maşina sa a fost percheziţionată în căutare de
explozibili. "Încă nu ştim care sînt motivele lui, dar nu pare să aibă
nici o legătură cu politica", a precizat purtătorul de cuvînt al poliţiei
Bernhard Schodrowski.
ACCIDENT: Contaminaţi
radioactiv
Peste o sută de angajaţi ai centralei nucleare Tricastin,
din sud-estul Franţei, au fost "contaminaţi uşor" cu o pulbere
radioactivă, a informat AFP. Accidentul s-a produs în incinta unui reactor,
oprit pentru lucrări de întreţinere. Se pare că pulberea s-a răspîndit după
deschiderea unei ţevi din interiorul reactorului. În total, 129 de angajaţi au
fost supuşi unor teste medicale, iar la 100 dintre ei au fost depistate
elemente radioactive. Este al patrulea incident la o centrală nucleară din Franţa
în decurs de doar 15 zile şi al doilea de la centrala din Tricastin.