x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Sînziana Stancu    |    04 Aug 2008   •   00:00

4 august 2008:Politia turca a arestat mai multe persoane banuite ca sint implicate in dublul atentat cu bomba de saptamina trecuta, din Istanbul, in urma caruia 17 persoane si-au pierdut viata si peste 150 au fost ranite

ISTANBUL:ARESTĂRI DE SUSPECŢI.Poliţia turcă a arestat mai multe persoane bănuite că sînt implicate în dublul atentat cu bombă de săptămîna trecută, din Istanbul, în urma căruia 17 persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 150 au fost rănite, informează AFP. Atentatele teroriste, pentru care autorităţile turce au acuzat PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), au avut loc pe o arteră comercială a Istanbulului, în cartierul Gungoren de la periferia oraşului. Atacurile au survenit într-o perioadă tensionată, în timpul derulării unei anchete asupra unei posibile lovituri de stat, partidul de guvernămînt fiind adus în faţa justiţiei, acuzat că promovează politica de islamizare a ţării.

La sfîrşitul săptămînii trecute, un tribunal din Istanbul a decis judecarea reţelei naţionaliste Ergenekon, acuzată că a încercat să provoace haos şi violenţe în tară, pentru a pregăti terenul pentru o lovitură de stat militară împotriva guvernului apărut din mişcarea islamistă.Curtea Constituţională din Turcia a decis miercuri să nu scoata în afara legii partidul de guvernămînt AKP, dîndu-i în schimb sancţiuni financiare.

 
IRAK:VAL DE ATENTATE.Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi aproximativ 31 rănite azi dimineaţă, într-o serie de atentate cu bombă comise la Bagdad, informează AFP. O bombă a explodat într-o camionetă în apropierea unui birou de eliberare a paşapoartelor, în nordul capitalei irakiene, mai multe persoane fiind arse şi rănite de flăcările ce au cuprins faţadele clădirilor din împrejurimi. O altă bombă a explodat la trecerea unei patrule de poliţiei, rănind nouă persoane, dinntre care şase civili. Încă doi civili au fost răniţi de un dispozitiv exploziv care viza vehicule guvernamentale în cartierul Al-Ghadir, în sud-estul Bagdadului.

 
FRANŢA:SARKO PLUS.Cota de popularitate a preşedintelui Nicolas Sarkozy a crescut în luna august cu patru procente faţă de luna precedentă, 40% dintre francezi afirmînd că au încredere în el, potrivit unui sondaj realizat de CSA pentru iTele-Le Parisien-Aujourd'hui en France, relatează AFP. În schimb, 51% dintre francezi declară că nu au încredere în preşedintele Sarkozy. Diferenţa dintre opiniile favorabile lui Sarkozy şi cele defavorabile se reduce de la 20 de puncte în iulie, la 11 puncte în august. 9% dintre persoanele intervievate nu s-au pronunţat.


UNGARIA:ELITA, ÎNDEMNATĂ SĂ-I PROTEJEZE PE ROMI.Elita politică din Ungaria ar trebui să îşi intensifice eforturile de a proteja romii de mişcarea de extremă dreapta, a declarat preşedintele Guvernului Municipal Rom (FCO), Istvan Makai, la comemorarea a 64 de ani de la Holocaustul împotriva romilor în de-al doilea război mondial, citat MTI şi preluat de Mediafax. El a declarat că romii nu se mai simt în siguranţă în Ungaria, dînd exemplu cîteva comunităţi aparţinînd acestei etnii, care au fost ţinta recentelor atacuri comise de membri ai grupărilor de extremă dreapta.

"Nu mai vrem ideologie nazistă şi discriminare fascistă", a continuat el, adăugînd că în 1944 cîteva mii de romi au fost ucişi de nazişti. Makai a precizat că este responsabilitatea politicienilor de a opri răspîndirea ideologiei radicale de dreapta. Este pentru prima dată cînd FCO susţine propria comemorare dedicată zilei de 2 august 1944, cînd naziştii au ucis aproximativ 3.000 de romi în lagărul de concentrare de la Auschwitz. La rîndul său, într-o scrisoare care comemorează Holocaustul împotriva romilor, premierul Ferenz Gyurcsany a dat asigurări că Ungaria va folosi toate mijloacele posibile pentru a-şi proteja cetăţenii împotriva rasismului şi ameninţării formaţiunilor neofasciste şi nu va permite nimănui să sufere din cauza originilor sale".


CHINA:FLACĂRA OLIMPICĂ, PE URMELE SEISMULUI.Torţa olimpică a ajuns în provincia Sichuan din nord-vestul Chinei, provincie devastată în luna mai de un seism puternic, soldat cu aproximativ 90.000 de victime, informează AFP, citînd agenţia China Nouă. Torţa a trecut prin Guang’an, satul natal al fostului număr doi în ierarhia chineză, Deng Xiaoping, considerat părintele politicii de reforme şi deschidere. Ultimul purtător al torţei a fost liderul Partidului comunist local Wang Jianjung, la încheierea periplului de 7,3 kilometri, parcurs în 90 de minute, iar primul purtător al torţei a fost o femeie poliţist, care a participat la activităţile de salvare şi şi-a pierdut zece rude în urma cutremurului. Flacăra va rămîne în Sichuan pînă marţi, după care va ajunge la Beijing, trecînd prin Mianyang, un alt oraş afectat de cutremurul din 12 mai.

 
TURISM:OLANDEZII, MOFTUROŞI ÎN STRĂINĂTATE.Turştii olandezi au multe de criticat cînd vine vorba despre vacanţele petrecute în străinătate, scrie ziarul Blik op Nieuws, citat de Agerpres. De pildă, nu le place cafeaua espresso pe care le-o prepară gazdele, indiferent care ar fi ele, considerînd-o fără nici un gust, şi nici temperatura la care le este servită berea. Astfel că, pentru cei mai mulţi dintre ei, a devenit ceva obişnuit să care în bagajul de vacanţă un aparat de cafea sau un beertender – dispozitivul de răcit berea. 72 % dintre olandezi sînt iritaţi de turiştii care vorbesc des şi mult la telefonul mobil, deşi 86% dintre locuitorii din "ţara lalelelor" îşi iau cu ei şi aceste telefoane, iar unul din cinci îşi cară cu el inclusiv televizorul de acasă, ca să fie sigur că nu pierde programele favorite. O altă ciudăţenie a olandezilor plecaţi în vacanţă este şi ceasul deşteptător, de care 33% dintre ei nu sînt în stare să se despartă nici în concediu, cînd toată lumea se odihneşte şi nu e nevoită să stea cu ochii pe ceas.

×
Subiecte în articol: externe