20 august 2008:Peste numai trei săptămîni, deciziile secrete de la Casa Albă din perioada 2006-2008 vor fi date publicităţii de către Bob Woodword, editor colaborator la Washington Post, care va publica cea de-a patra carte de investigaţii făcute în interiorul administraţiei Bush, scrie presa americană
SERBIA:Metropolă europeană
Dragan Djilas, ales marţi primar al Belgradului, este un apropiat al preşedintelui pro-european Boris Tadici, care a promis electoratului să ducă o luptă eficientă împotriva corupţiei şi să facă din capitala Serbiei o "metropolă europeană" şi cu "o dezvoltare accelerată" în următorii ani, informează AFP. În vîrstă de 41 de ani, Djilas, care a fost un oponent activ al fostului preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici, aparţine noii generaţii de politicieni sîrbi.
EVOLUŢIE. S-a născut
la Belgrad, a fost inginer, apoi a devenit jurnalist şi a fost unul dintre
fondatorii postului de radio independent B92. Prima lui apariţie pe scena
politică s-a produs cu ocazia manifestaţiilor studenţeşti împotriva regimului
lui Miloşevici, cînd s-a afirmat ca unul dintre purtătorii de cuvînt ai mişcării
protestatare, între 1991 şi 1992. Într-una dintre întrevederile pe care le-a
avut cu fostul lider iugoslav, el a avut curajul să-i spună lui Miloşevici în
faţă: "Trebuie să părăsiţi puterea!". S-a retras apoi din viaţa
politică şi s-a dedicat afacerilor private, devenind unul dintre proprietarii
companiei pentru spaţii publicitare Direct Media. A revenit pe scena politică în
2004, intrînd în Partidul Democratic, condus de actualul preşedinte al Serbiei,
şi a devenit unul dintre liderii acestuia.
PROTESTE:Transfer ilegal
Ministrul sîrb pentru Kosovo, Goran Bogdanovici, a denunţat acordul referitor la transferul bunurilor Misiunii Naţiunilor Unite în Kosovo (UNMIK) către Misiunea europeană de poliţie şi justiţie (EULEX), afirmînd că acordul contravine dreptului internaţional, încălcînd şi Rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, informează AFP. Belgradul consideră că tot ce se referă la prezenţa Naţiunilor Unite în Kosovo depinde de această rezoluţie, adoptată în 1999, şi că orice schimbare cu privire la prezenţa misiunilor de pace trebuie să fie aprobată de Consiliul de Securitate. "Orice acord care evită Consiliul de Securitate este inacceptabil pentru Serbia", a declarat Bogdanovici în cursul unei vizite în nordul Kosovo, unde sîrbii sînt majoritari. Documentul, încheiat luni şi prezentat ca un "acord tehnic", se referă la transferul diferitelor echipamente sau vehicule ale UNMIK către EULEX pentru a permite desfăşurarea acesteia în Kosovo.
SUA: O istorie secretă a Casei Albe
Peste numai trei săptămîni, deciziile secrete de la Casa Albă din perioada 2006-2008 vor fi date publicităţii de către Bob Woodword, editor colaborator la Washington Post, care va publica cea de-a patra carte de investigaţii făcute în interiorul administraţiei Bush, scrie presa americană. "The War Within: A Secret White House History 2006-2008" va ajunge, în 900.000 de exemplare pentru început, în librăriile din Statele Unite. Cartea îi prezintă cititorului "o faţă nevăzută pînă acum a Casei Albe, Pentagonului, Departamentului de Stat, a serviciilor secrete şi a cartiereleor generale americane din Irak", a declarat editorul "Simon&Schuster", care publică dezvăluirile lui Woodword. "Bazată pe interviuri ample, pe note şi documente secrete, cartea detaliază dezbaterile interne, tensiunile şi punctele critice de cotitură ale războiului din Irak într-o perioadă de doi ani, între 2006 şi 2008", a mai precizat editorul.