x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

04 Aug 2006   •   00:00

SONDAJ - Merkel, in scadere

Cota de popularitate a crestin-democratilor germani a inregistrat cea mai mare scadere din anul 2000 incoace, transmite AFP. Potrivit unui sondaj realizat la sfarsitul lunii iulie, doar 31% dintre cei chestionati s-au declarat gata sa voteze din nou cu partidul cancelarului Angela Merkel. (Irina Cristea)

BULGARIA - Jos coruptia!

Functionarii bulgari vor deveni informatori. Potrivit editiei online a ziarului Standart, angajatii in administratia de stat vor fi obligati sa le raporteze sefilor cand un coleg isi cumpara o masina luxoasa sau un telefon mobil de ultima generatie. Sefii vor primi rapoarte si cu privire la relatiile de amicitie dintre functionari si diversi oameni de afaceri. Standart precizeaza ca, potrivit expertilor, "turnarea colegului" este singura modalitate prin care se poate combate coruptia in randurile functionarilor. (Anca Aldea)

HAVANA - Raul, denuntat

Statele Unite au denuntat ieri transferul de putere din Cuba pe motiv "ca neaga dreptul poporului cubanez de a-si alege in mod liber guvernul", conform AFP. Pe cat de ingrijorati s-au declarat americanii, pe atat de confuzi sunt cubanezii de rand, care il catalogheaza pe Raul Castro drept o figura enigmatica. Poporul cubanez este tot mai nerabdator si incearca sa afle detalii despre liderul de stat interimar, cunoscut pana acum doar ca "un om dedicat mereu fortelor armate, care nu se adreseaza populatiei". ( Maria Toader)

FARA VIZE - Sofia, darnica

In contextul alinierii regimului de vize al Bulgariei la standardele UE, autoritatile de la Sofia au decis ieri ca americanii, britanicii si cetatenii altor 11 state care detin un pasaport valabil vor putea intra in Bulgaria fara vize. Conform amendamentelor adoptate de Guvernul bulgar, strainii vor putea ramane in Bulgaria timp de 90 de zile in decurs de sase luni, incepand cu data primei intrari in tara. (Maria Toader)

CONGRESUL SUA - Schimbari in meniu

Dupa trei ani in care meniul de la restaurantul Congresului SUA a fost "certat" cu denumirea de "cartofi frantuzesti", acestia si-au reluat drepturile. Botezati temporar "Freedom Fries" (cartofii libertatii), ei au redevenit "French Fries", pentru a demonstra reconcilierea intre poporul francez si cel american, transmite BBC. Aceasta mica actiune simbolica mai avuse loc si dupa primul razboi mondial, cand "frankfurters" devenisera "hot-dogs". (Alexis Munteanu)

BILANT - Recalculare la Cana

In Cana, nu numai apa se transforma in vin, dar si un bilant de 54 de victime poate deveni de "numai" 28 de persoane. Human Rights Watch a realizat o alta numaratoare decat cea a autoritatilor libaneze. Numarul victimelor copii scade de la 37 la 16. Dupa aceasta drama, fiul lui Ben Laden a fost eliberat din arestul de la domiciliu de catre garzile revolutionare iraniene pentru a fi trimis la granita siriano-libaneza, au informat surse germane citate de presa internationala. El are sarcina de a infiinta celule teroriste islamiste si de a le antrena pentru a lupta alaturi de Hezbollah. (Alexis Munteanu)

APCE - Polonia, criticata

Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Rene van der Linden, i-a cerut intr-o scrisoare presedintelui polonez, Lech Kaczynski, sa-si retraga propunerea de reintroducere a pedepsei cu moartea in Europa. APCE subliniaza ca preocuparea sa este abolirea acestei pedepse. (Irina Cristea)

ANCHETA FBI - Romani, in vizor

Cinci presupusi romani au fost retinuti ieri intr-un motel din Texas. Potrivit unui ziar american citat de Newsin, agentii FBI au descoperit in camera lor componente necesare constructiei unei bombe. Alerta s-a dovedit insa falsa, echipamentele gasite fiind simple piese dezasamblate ale unor camere de luat vederi si ale unor copiatoare. Ancheta este inca in derulare si suspectii nu au fost inca pusi sub acuzare. (Anca Aldea)
×
Subiecte în articol: externe