x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

30 Iun 2006   •   00:00
UCRAINA, IN IMPAS. Opozitia prorusa din Parlamentul ucrainean a blocat lucrarile Legislativului ieri, cand trebuia sa aiba loc votul pentru desemnarea Iuliei Timosenko in functia de premier. Sedinta nici macar nu a fost deschisa, deputatii Partidului Regiunilor blocand accesul la tribuna presedintelui Parlamentului si debransand sistemul electronic de vot. Partidul Regiunilor sustine ca protesteaza astfel fata de metodele de desemnare a premierului si presedintelui Legislativului, dar si a faptului ca nu a obtinut nici o comisie parlamentara.

CONSULTARI. Secretarul de stat pentru Afaceri Globale, Teodor Baconschi, s-a intalnit cu adjunctul principal al asistentului secretarului de stat al SUA pentru Europa si Eurasia, Kurt Volker. Discutiile au prilejuit trecerea in revista a agendei curente a NATO, pregatirile pentru summit-ul Aliantei de la Riga, problematica regionala si internationala de actualitate.

ADIO, ARME! Parlamentul bulgar a decis sa suspende serviciul militar obligatoriu incepand de la 1 ianuarie 2008, dar efectivele viitoarei armate, complet profesionalizate, nu vor fi reduse. Ultima etapa a procesului de profesionalizare a armatei bulgare, inceput in 1996, implica recrutarea suplimentara a 5.000 de militari, in special pentru fortele terestre, a anuntat cotidianul Trud.

TURCIA, IN PERICOL. Uniunea Europeana ar putea suspenda negocierile de aderare a Turciei, dupa refuzul Ankarei de a deschide porturile si aeroporturile pentru navele si avioanele cipriote, a declarat ieri comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, citat de Reuters. Oficialul a facut aceste declaratii in aceeasi zi in care UE a acceptat sa privilegieze negocierile de aderare cu Croatia in defavoarea celor cu Turcia, din cauza refuzului Ankarei de a-si deschide porturile si aeroporturile traficului din Cipru.

INUNDATII. Peste 150.000 de persoane au fost evacuate miercuri din calea apelor, in orasul american Wilkes-Barre, dupa ce inundatiile au facut 16 victime in estul SUA. Autoritatile din orasele situate pe cursul principalelor rauri din statele New Jersey, New York, Maryland si Pennsylvania au adoptat masuri pentru preintampinarea inundatiilor ce ar putea afecta grav aceste regiuni.

DESEMNAT. Presedintele lituanian, Valdas Adamkus, l-a desemnat pe ministrul Apararii, social-democratul Gediminas Kirkilas, in functia de premier. Pentru a conduce Executivul, Gediminas Kirkilas - in varsta de 54 de ani - va trebui sa primeasca, in termen de 15 zile, aprobarea Parlamentului. Kirkilas beneficiaza de sustinere din partea a 53 dintre cei 141 de deputati, dar spera sa ajunga la un acord cu opozitia conservatoare pentru sustinerea unui guvern de centru-stanga.

×
Subiecte în articol: externe