x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

28 Iun 2006   •   00:00

FRANTA - Chirac, "demontat" de opozitie

Reactiile la adresa interviului acordat de presedintele francez Jacques Chirac postului public de televiziune, in care isi reafirma sprijinul pentru premierul Dominique de Villepin, au fost in acelasi timp pozitive si critice. Daca fortele politice de dreapta au apreciat ca presedintele a dat un nou elan majoritatii, ministrul de Interne, Nicolas Sarkozy, remarcand faptul ca "presedintele a conturat portretul unei Frante invingatoare", opozitia i-a reprosat liderului francez ca nu a anuntat nici o schimbare.

NABUCCO - Europenii au semnat acordul

Comisarul European pentru Energie si ministrii de resort din tarile care vor fi traversate de gazoductul Nabucco au semnat luni, la Viena, un acord privind sprijinul politic si financiar care va fi acordat proiectului, evaluat la 5,8 miliarde de dolari, transmite Reuters. In proiect vor fi permise o serie de exceptii de la reglementarile antitrust ale UE, pentru ca investirorii sa aiba garantiile necesare alocarii de fonduri pentru acest proiect.

BULGARIA - Parvanov vrea scuze

Presedintele bulgar, Georgi Parvanov, i-a cerut liderului de dreapta Ivan Kostov, care il acuzase ca a facut parte din serviciile secrete in perioada comunista, sa isi ceara scuze in mod oficial, relateaza site-ul Novinite.com. Parvanov a tinut sa sublinieze ca se astepta la o lupta electorala "costisitoare si murdara", dar ca ar prefera ca aceasta sa fie mai degraba o competitie intre politici, decat o lupta intre intrigi si defaimari.

CLASAMENT - Premieri bine platiti

Premierul britanic Tony Blair si cancelarul german Angela Merkel sunt cei mai bine platiti sefi de Guvern din Europa. Potrivit unui clasament publicat de revista Cicero, citata de AFP, Blair are un venit anual de 268.500 de euro, in timp ce salariul pe un an al lui Merkel se ridica la 261.500 de euro. In clasament urmeaza premierul irlandez Bertie Ahern, cu 252.400 de euro, si francezul Dominique de Villepin, remunerat anual cu suma de 240.000 de euro. La polul opus se situeaza sefii guvernelor din Slovacia, Polonia si Cehia.

TRANSNISTRIA - Discutii fara Romania

Ministrul ucrainean de Externe, Boris Tarasiuk, a apreciat ca este putin probabil ca Romania sa poata participa la negocierile privind Transnistria, dar Bucurestiul se va putea implica in discutii dupa aderarea la UE, a carei delegatie are statut de observator la tratative, informeaza RIA-Novosti, citata de Mediafax. Referindu-se la ideea initiata de Ucraina privind implicarea Romaniei in negocieri, Tarasiuk a afirmat ca ceilalti participanti la discutii nu sunt entuziasmati de propunere.
×
Subiecte în articol: externe