x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

16 Iun 2006   •   00:00
SEPARATISTI. Liderii regiunilor separatiste din intreaga fosta Uniune Sovietica, deci inclusiv din Transnistria, reuniti timp de doua zile la Suhumi (Abhazia), pe malul caucazian al Marii Negre, au declarat ca trupele ruse, in calitatea lor de trupe de mentinere a pacii, trebuie sa ramana pe teritoriul lor pana la reglemenatrea conflictelor. Liderii separatisti din Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria au anuntat ca nu vor renunta la ideea de independenta si ca si-ar dori relatii civilizate cu toate tarile.

NEPOPULAR. Desi a transformat Slovacia intr-o tara atractiva pentru investitiile straine, premierul Mikulas Dzurinda ar putea sa piarda alegerile legislative de sambata, potrivit ultimelor sondaje citate de cotidianul Financial Times, in pagina electronica. Electoratul l-ar putea prefera pe Robert Fico, lider al partidului de opozitie Smer, care a promis sa anuleze sau sa revizuiasca unele dintre cele mai nepopulare reforme.

PLANURI. Organizatia Al-Qaida din Irak intentiona sa sporeasca tensiunile dintre SUA si Iran, prin rapiri si asasinate indreptate impotriva intereselor americane, lasand in urma indicii care sa acuze Iranul, a anuntat Guvernul irakian, care a prezentat o serie de documente, inclusiv "un plan al mortii si distrugerii", gasite in adapostul de la nord de Bagdad unde a fost ucis, sapatmana trecuta, liderul Al-Qaida din Irak.

SPRIJIN. Israelul a aprobat circa 1.000 de mitraliere de tip M-16 destinate garzilor responsabile cu protectia liderului Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, pentru a-i crea acestuia un avantaj fata de miscarea Hamas, pe fondul intensificarii luptelor pentru putere dintre Abbas si gruparea Hamas.

NUMIRE. Presedintele Lituaniei, Valdas Adamkus, l-a numit in functia de premier pe Zigmantas Balcytis, membru al Partidului Social-Democrat, fost ministru de Finante in ultimul guvern minoritar format de coalitia de centru-stanga, condusa de social-democrati.

PARAT. O organizatie americana de aparare a libertatilor civile a dat in judecata Departamentul american al Apararii, pentru a primi acces la informatiile pe care administratia le-ar fi colectat despre militantii impotriva razboiului din Irak. Procesul a fost intentat in numele a 30 de organizatii civile.

CRITICI. Inchisoarea militara americana de la Guantanamo reprezinta un "agent de recrutare" pentru teroristi, a afirmat ministrul britanic al Justitiei, Charles Falconer, considerat un apropiat al premierului Tony Blair, principalul aliat al SUA. Centrul de detentie de la Guantanamo a fost deschis de SUA dupa producerea atentatelor de la 11 septembrie 2001.

CONCESIONARE. Guvernul bulgar a decis sa concesioneze companiei germane Fraport, pentru 35 de ani, cele doua aeroporturi de la Marea Neagra, de la Varna si Burgas. Bulgaria intentioneaza sa concesioneze aeroporturile in aceasta vara. Conform ofertei lansate anul trecut, Fraport s-a angajat sa investeasca 176 de milioane de euro, pana in anul 2009, pentru modernizarea celor doua terminale si peste 400 de milioane de euro pe durata contractului.

RAPITI. Cinci politisti moldoveni au fost rapiti miercuri la Tiraspol de Securitatea transnistreana, in doua actiuni separate, confirmate ieri la Chisinau de ministrul moldovean de Interne, Gheorghe Papuc. Potrivit acestuia, unul dintre politisti se afla la Tiraspol pentru anchetarea in comun cu Militia si Procuratura transnistreana a unor asasinate carora le-au cazut victime doi cetateni moldoveni. Cu toate acestea, el a fost retinut inexplicabil de catre fortele transnistrene de securitate. In celalalt incident, un politist moldovean, aflat la Tiraspol in ziua lui libera, pentru un control medical, a fost retinut de persoane necunoscute, impreuna cu trei colegi carora le-a cerut ajutorul. Pe de alta parte, fortele transnistrene de securitate sustin ca politistii s-ar fi aflat la Tiraspol pentru a planui rapirea unor personalitati politice si din conducerea transnistreana.

ATENTAT. Cel putin 64 de persoane au murit intr-un atac cu mina comis ieri asupra unui autobuz cu civili din Sri Lanka, autoritatile suspectand ca miscarea separatista Tigrii de Eliberare a Eelamului Tamil (LTTE) s-ar afla la originea atentatului.

RECUNOASTERE. Serbia a decis ieri sa recunoasca independenta Muntenegrului, a anuntat guvernul de la Belgrad. Totodata, Belgradul a anuntat ca doreste stabilirea de relatii diplomatice cu noul stat, care si-a proclamat independenta la 5 iunie, in urma unui referendum. Independenta Muntenegrului a fost recunoscuta pana acum de UE, SUA, Rusia si alte tari, printre care si Romania.

DEMISIE. Unul dintre principalii consilieri ai presedintelui american Michael Gerson, demisioneaza pentru a-si continua cariera in alt domeniu. El s-a ocupat de redactarea discursurilor presedintelui in primul mandat si a fost promovat, in 2005, in functia de consilier politic si strategic al lui Bush.

AMANARE. Prezent la reuniunea Consiliului European, premierul danez, Anders Fogh Rasmussen, a declarat ca Danemarca a amanat ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE. Documentul urmeaza sa fie avizat dupa raportul de monitorizare din toamna, al Comisiei Europene.
×
Subiecte în articol: externe