x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

15 Iun 2006   •   00:00
INCA UNUL. Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, a publicat ieri un raport suplimentar privind acuzatiile legate de transferurile ilegale de detinuti in Europa, in baza raspunsurilor solicitate din partea a 37 de tari membre CoE. Primul raport al lui Davis a fost publicat in martie, cand acesta a precizat ca raspunsurile unora dintre statele membre sunt incomplete si a cerut precizari suplimentare. In baza acestora, el a publicat un raport suplimentar. Raspunsul Romaniei este semnat de ministrul de Externe si este datat 5 aprilie 2006, continand noua pagini de descrieri ale mecanismelor de control asupra serviciilor de informatii interne si externe, precum si asupra avioanelor aflate in tranzit, care ar fi putut fi folosite de agentii straine.

AJUTOARE. Romania ar putea primi in perioada 2007-2013 ajutoare regionale de 17,3 miliarde de euro de la UE, din fondurile de 308 miliarde alocate de blocul comunitar pentru proiecte cum ar fi constructia de autostrazi, protectia mediului si crearea de locuri de munca, potrivit Mediafax. Sumele alocate reprezinta valoarea maxima a fondurilor care pot fi acordate daca statele indeplinesc conditile complexe pentru aprobarea proiectelor.

IN FORTA. Succesorul lui Abu Musab al-Zarqawi la conducerea gruparii al-Qaida din Irak, Abu Hamza al-Muhajir, a promis ca ii va pedepsi pe sunitii care colaboreaza cu guvernul irakian si cu membrii coalitiei conduse de SUA, in primul sau comunicat publicat marti pe internet.

VESTE BUNA. Camera superioara a Parlamentului olandez a aprobat marti seara Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE. Camera inferioara a Legislativului a aprobat textul la 7 februarie.

AVIARA. Aparitia virusului aviar H5N1, cu potential letal la om, este ca si confirmata in Ungaria, desi analizele de laborator din Marea Britanie nu au fost comunicate inca, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Jozsef Graf.

SURPRIZA. Clericul radical indonezian Abu Bakar Bashir a fost eliberat ieri dintr-o inchisoare din Jakarta, dupa ispasirea pedepsei pentru complicitate la atentatele din 2002 din Bali, el indemnandu-si sustinatorii sa isi uneasca eforturile pentru raspandirea legii islamice.

SCANDAL. Baroneasa Emma Nicholson si autoritatile romane sunt acuzate ca neaga observatiile a "sute de cetateni europeni si romani" care lucreaza cu copii cu nevoi speciale din Romania. Acuzatia vine din partea a 33 de organizatii neguvernamentale care criticasera vehement sistemul de protectie a copilului din Romania, intr-un articol publicat de Financial Times. Cei 33 sunt deranjati ca parlamentarul european si organismele romanesti au reactionat la articolul lor, denuntand presiunile facute pentru reluarea adoptiilor internationale.

NOU LA POST. "Nu a fost luata inca o decizie privind ridicarea vizelor. Dar, daca, asa cum speram, Romania va fi membru al UE in 2007, atunci vizele vor fi ridicate curand", a spus ieri noul ambasador britanic la Bucuresti, Robin Barnett, in prima sa conferinta de presa. Trimisul special al Londrei in Romania a vorbit deschis despre problemele pe care tara noastra le mai are de rezolvat pana la adererea propriu-zisa, anuntata pentru ianuarie 2007, dar a refuzat sa comenteze recentul scandal al fregatelor. "Subiectul se afla in atentia Oficiului britanic pentru Frauda, ancheta este in derulare, asadar nu voi face nici un comentariu", a declarat Barnett ieri intr-un discurs coerent in limba romana. Ambasadorul a adaugat ca, in mod sigur, ospitalitatea romaneasca ii va cauza probleme cu greutatea si este hotarat sa isi cumpere o bicicleta de fitness, fara sa renunte la gustoasele bucate traditionale romanesti. El a promis ca va incerca sa ii ajute pe romani sa depaseasca mostenirea istorica comunista. (Anca Aldea)
×
Subiecte în articol: externe