x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

14 Iun 2006   •   00:00
SURPRIZA. Presedintele american, George W. Bush, a ajuns ieri in Irak, intr-o vizita-surpriza de aproximativ cinci ore. Sosirea sa a fost anuntata de televiziunea irakiana si ulterior confirmata de Casa Alba. Este a doua vizita a presedintelui SUA in Irak si prima dupa noiembrie 2003. El a avut o intrevedere cu premierul irakian si guvernul acestuia la Ambasada americana din Bagdad, in Zona Verde.

RECUNOASTERE. Romania recunoaste Republica Muntenegru ca stat independent si suveran, aliniindu-se astfel deciziei in acest sens a ministrilor Afacerilor Externe ai UE. SUA, Rusia, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Croatia si Macedonia au recunoscut deja independenta Republicii Muntenegru.

NR. 20. Reteaua terorista Al-Qaeda a afirmat ca un activist saudit, ucis in 2004 in Arabia Saudita, ar fi trebuit sa fie cel de-al 20-lea kamikaze in atentatele din 11 septembrie 2001, si nu francezul Zacarias Moussaoui. Comunicatul Al-Qaeda precizeaza ca este vorba despre Turki ben Fuaid al-Mutairi, alias Fawaz Al-Nashmi.

PAS CU PAS. Muntenegru este recunoscut drept stat independent si suveran de un numar din ce in ce mai mare de state. Ieri a fost randul Marii Britanii. Decizia urmeaza altora similare venite din partea ministrilor de Externe europeni, care au recomandat statelor membre UE si SUA sa recunoasca independenta acestui stat.

PROIECT. UE va cere din nou presedintelui american George W. Bush sa dispuna inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo, la summitul UE-SUA care se va desfasura la 21 iunie la Viena, a afirmat ministrul austriac de Externe, Ursula Plassnik, a carui tara asigura presedintia UE.

PLECAREA PATRONULUI. Serge July, patron si cofondator cu filozoful Jean-Paul Sartre al cotidianului francez de stanga "Liberation", a anuntat ieri ca pleaca de la ziar "fortat si constrans", cotidianul confruntandu-se cu dificultati financiare cronice. Un delegat sindical a declarat ca plecarea lui July (care a fost o figura publica in perioada in care ziarista Florence Aubenas era captiva in Irak) ar putea avea consecinte grave pentru ziar.

SUMMIT. La un an dupa votul negativ acordat Tratatului constitutional european de electoratul din Franta si Olanda, liderii Uniunii Europene vor amana joi si vineri orice decizie referitoare la viitorul si extinderea blocului comunitar. Reuniti la Bruxelles, sefii de stat si de guvern vor hotari sa prelungeasca "perioada de reflectie" impusa dupa referendumurile din cele doua state, chiar daca pana in prezent aceasta nu a "dat nastere la o explozie de idei", a declarat premierul belgian Guy Verhofstadt. Germania, care va asigura presedintia europeana in primul semestru din 2007, va trebui sa formuleze in iunie noi propuneri pentru iesirea din criza, au afirmat cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Jacques Chirac.

PROTOXICOMANI. Ministrul italian al Solidaritatii Sociale, Paolo Ferrero, a provocat furia opozitiei de centru-dreapta si chiar a propriei tabere, dupa ce s-a declarat in favoarea experimentarii unor locuri rezervate drogatilor, pentru ca acestia sa se poata injecta.

NR. 20. Reteaua terorista Al-Qaeda a afirmat ca un activist saudit, ucis in 2004 in Arabia Saudita, ar fi trebuit sa fie cel de-al 20-lea kamikaze in atentantele din 11 septembrie 2001, si nu francezul Zacarias Moussaoui. Comunicatul Al-Qaeda precizeaza ca este vorba despre Turki ben Fuaid al-Mutairi, alias Fawaz Al-Nashmi.

GRIPA AVIARA. Echipe de medici veterinari au fost trimise luni sa sacrifice pasarile domestice din gospodariile si fermele din mai multe regiuni din nordul Ucrainei, dupa confirmarea prezentei gripei aviare in zona. Gripa aviara a fost depistata la sfarsitul anului trecut in Peninsula Crimeea, important punct de escala pe ruta pasarilor migratoare.

RAID. Noua palestinieni, printre care doi activisti si doi copii, au fost ucisi si 20 de persoane au fost ranite intr-un raid aerian israelian (foto) asupra unei masini care transporta activisti palestinieni in nordul Gaza. Activistii apartineau aripii militare ale gruparii radicale Jihadul Islamic. Presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a acuzat Israelul ca se deda terorismului de stat asupra palestinienilor.

VANAT. Statele Unite il vor plasa pe lista "persoanelor cautate" pe succesorul desemnat al liderului Al-Qaeda in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, a anuntat presedintele american.
×
Subiecte în articol: externe